Dalam hobi memancing, tidak kurang juga ada kisah mistiknya. Di kalangan kaki pancing ada yang menjadi insan terpilih iaitu mengalami sendiri, terserempak, diuji dan tidak kurang juga insan yang rapat dengan mereka, rakan atau ahli keluarga yang pernah mengalami kejadian aneh dan mistik.

 

Kisah 1

Pernah, pancing di Kuala Binsulok, Kuala Penyu, Sabah. Kira-kira jam 9.00 malam. Tempat tu memang keras, tapi time tu ikan dia ganas gila, sekali pancing jatuh jak terus kena sambar.

Tiba-tiba di tengah-tengah muara ada timbul pasir… macam pulau la cuma tak ada pokok kelapa. Lepas tu macam ada bom atom jatuh kat tengah-tengah air bising sangat! Masa tu juak pulau tu hilang, tapi masih buat tak tau, (tapi dalam hati rasa nak cabut jak).

Tetiba kat tengah air ada mccam kepala orang… cuma ada 2 tanduk. Macam devil la… terus packing barang sambil mulut baca ayat-ayat yang masih ingat belajar dulu. Sekarang tak berani dah pancing malam kat tempat tu.

(Pengalaman: AlDee Garcia)

 

Kisah Seram Ketika Memancing Pengalaman Pemancing

 

Kisah 2

IKLAN

Aku pernah memancing haruan kat ladang sawit dengan 2 member lain dan kami sumer berpecah. Baru 10 minit mancing, tiba-tiba ada 1 keluarga… ayah, anak, ibu berjalan dekat dengan saya dengan berpakaian cantik tanpa menoleh sedikit pun kat saya.

Terus cabut lari, sebabnya lepas toleh semula diorang dah hilang. Pelik bila fikirkan saper diorang dan pakai cantik-cantik kat tengah ladang.

(Pengalaman: Fik Fikri)

 

Kisah Seram Ketika Memancing Pengalaman Pemancing

 

Kisah 3

Mancing kat Empangan Sembrong hanya berdua saja. Jam waktu tu 2.00 pagi dan terbau wangian yang sangat wangi berhampiran pokok buluh. Selang 2 minit kemudian terdengar suara mengilai dengan diikuti hujan renyai-renyai secara tiba-tiba.

IKLAN

Pakat dengan member apa lagi… angkat kaki la. Esoknya demam 2 hari. Kejadian ini berlaku tahun 1997. Lepas tu serik tak nak mancing malam lagi.

(Pengalaman: Ameng Syh)

 

Kisah Seram Ketika Memancing Pengalaman Pemancing

 

Kisah 4

Aku mancing bottom…. tiba-tiba dapat ikan sepat, tak masuk akal. Rupanya lubuk tu tempat makhluk halus mandi… demam tiga hari. Moralnya semasa memancing kalau berlaku yang pelik-pelik angkat kaki cepat.

(Pengalaman: Ibnu Isa)

IKLAN

 

Kisah Seram Ketika Memancing Pengalaman Pemancing

 

Kisah 5

Pernah memancing di Putrajaya, kat sungai tu… saje jer nak try kat situ. Baru dapat sekor, terus kena kacau. Ingat pukul 12.30 tengah hari nak packing dan balik, tapi belum sempat. Tetiba suami cakap, kemas la, jom balik. Dan jangan pandang arah palong air.

Tak tunggu lagi, kukemas barang dan cabuuuuttt…! Nasib baik kereta tak meragam dan senang idup. Kalau x, huishhh… Otw balik tu, kete berat semacam je. Lepas pasang MP3 surah AlQuran, baru ringan.

Ini sungai yang dekat dengan kolam pancing di Presint 20. Sampai umah, baru suami bgtau, dia nampak ada budak kat bawah palong tu.

(Pengalaman: Norzulaini Binti Mat Ail)

 

Kisah Seram Ketika Memancing Pengalaman Pemancing

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI