Ikan belitong agak kurang popular sebagai sajian di negara kita. Harganya di pasaran juga rendah tidak sebagaimana ikan predator lain terutamanya tenggiri. Namun, di luar negara khususnya di benua Amerika, ikan belitong merupakan sajian popular sehinggakan ia jarang dilepaskan kembali walaupun oleh pecinta sportfishing.

 

Sebagai ikan yang memiliki habitat di lautan dalam, ikan belitong sering dikaitkan atau dibandingkan dengan ikan tuna atau salmon.

 

Khasiat Tersembunyi Di Sebalik Rasa Kurang Sedap Ikan Belitong

 

Tak sedikit pengamal kulinari makanan laut yang mengolah ikan belitong sebagai seafood yang lazat. Ternyata, seperti ikan laut lainnya, belitong juga mengandung nutrisi yang sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Berikut ini khasiat dan manfaat ikan belitong untuk kesihatan lainnya yang sebaiknya anda tahu.

 

Gizi Kompleks

 

Ikan belitong diketahui mengandung gizi yang kompleks dengan konsentrasi vitamin dan mineral yang cukup tinggi. Bahkan tingginya kandungan protein, kalori, maupun vitamin C dalam ikan ni dipercaya berkhasiat meningkatkan vitalitasi dan imuniti tubuh. Malah pengambilan ikan belitong berkhasiat sebagai autoimun untuk menangkis penyakit berjangkit dan kronik.

 

Khasiat Tersembunyi Di Sebalik Rasa Kurang Sedap Ikan Belitong

IKLAN

 

Kesihatan Kulit

 

Dalam setiap 113 gram hidangan belitong segar diketahui mengandungi sekitar 400mg asid lemak omega-3 (DHA dan EPA). Asid ini juga banyak terdapat dalam salmon yang sangat bermanfaat untuk kognitif otak, menjaga kesihatan kulit.

 

Protein rendah lemak

 

Ikan belitong juga kaya dengan kandungan protein rendah lemak yang baik dan sihat. Ikan ini kaya dengan kandungan fosfor, selenium, niasin, dan vitamin B12. Sedangkan kandungan lemak tinggi dan natrium dalam belitong ini juga sangat rendah.

IKLAN

 

Khasiat Tersembunyi Di Sebalik Rasa Kurang Sedap Ikan Belitong

 

Menguatkan tulang

 

Belitong juga kaya dengan kandungan fosfat yang sangat berguna untuk mencegah hipofosfatemia. Hipofosfatemia adalah kondisi rendahnya kadar fosfat di dalam darah yang dapat menyebabkan kerapuhan tulang dan otot lemah.

 

Otak cerdas

IKLAN

 

Belitong juga diketahui merupakan sumber protein dan rendah lemak. Nutrisi ini berkhasiat untuk meningkatkan imuniti tubuh dan menjaga kesihatan kulit wajah dan tubuh. Kandungan protein dan kaya asam lemak omega-3 alami dalam belitong juga berkhasiat untuk mengoptimalkan fungsi kognitif otak.

 

Khasiat Tersembunyi Di Sebalik Rasa Kurang Sedap Ikan Belitong

 

Menyuburkan rambut

Ikan belitong diketahui kaya dengan vitamin A dan D yang bermanfaat untuk menyuburkan rambut kepala dan menjaga kesihatan tubuh.

 

Melancarkan transmisi saraf

 

Kandungan mineral dalam belitong juga bermanfaat untuk mencukupi keperluan hormon, enzim, mahupun vitamin dalam metabolisme tubuh. Ini juga berguna untuk menjaga tekanan osmotic dan melancarkan transmisi impuls saraf dan kontraksi otot.

 

Khasiat Tersembunyi Di Sebalik Rasa Kurang Sedap Ikan Belitong

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI