Ketam dipercayai boleh merawat denggi (dikatakan ketam nipah adalah ubat demam denggi yang sangat mujarab dan mampu pulihkan denggi dalam masa 24 jam). Selain itu, khasiat yang ada pada juga banyak manfaat lain.

 

baca juga Khasiat udang galah yang bukan biasa-biasa

Melancarkan peredaran darah

Zat kuprum merupakan salah satu jenis mineral yang sangat baik untuk memelihara fungsi organ tubuh, salah satunya adalah meningkatkan produksi sel darah merah.

Dengan pengambilan ketam, ia dapat meningkatkan peredaran darah, serta mengawal penyebaran oksigen dalam tubuh.

 

Meningkatkan kesihatan tulang

Untuk memelihara kesihatan dan kekuatan tulang, tubuh memerlukan protein yang berasal dari makanan. Daging ketam merupakan salah satu bahan makanan yang tinggi akan protein.

Tidak hanya dengan itu, daging ketam juga dikenal mengandungi zat fosfor yang berperanan penting dalam melindungi tubuh dari pelbagai penyakit seperti osteoporosiss serta radang sendi.

 

Memelihara kesihatan mental

IKLAN

Diperkaya dengan pelbagai nutrisi, vitamin B2, asid lemak omega 3, isi ketam sangat baik untuk memelihara sistem saraf dalam tubuh terutama otak.

Isi ketam juga bermanfaat untuk melindungi sistem saraf, mengurangi peradangan dan plak pada saluran saraf, serta menjaga mental agar senantiasa sehat dan bugar.

 

Melindungi jantung

Isi ketam tinggi akan kandungan asam lemak omega 3 sehingga ia bermanfaat untuk mengimbangkan kadar kolesterol dan juga meningkatkan produktiviti sel anti peradangan dalam tubuh.

Selain itu, kandungan nutrisi dalam isi ketam juga bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah, memelihara jantung, sehingga dapat meminimakan risiko serangan jantung.

 

Menyembuhkan peradangan

IKLAN

Bukan hanya melindungi jantung, serta punya kandungan mineral dan nutrisi lainnya, isi ketam juga didakwa berkesan untuk mengurangi peradangan yang disebabkan oleh virus dan bakteria.

 

 

 

Meningkatkan kekebalan tubuh

Kandungan selenium yang ditemukan dalam isi ketam selain untuk mengurangi peradangan, secara signifikan dapat membantu meningkatkan produksi antioksidan dalam tubuh, sehingga dengan risiko penyakit kronik yang menyerang tubuh dapat dikurangkan.

Selain mencegah penyakit, antioksidan juga efektif untuk menuetralkan racun yang disebabkan oleh efek radikal bebas.

 

IKLAN

Detoks tubuh

Umumnya, organ tubuh akan mendetokfikasi dirinya secara rutin untuk mengurangi endapan racun yang terkumpul dalam tubuh.

Pengambilan isi ketam dapat membantu memaksimumkan proses detoks tersebut. Hal ini disebabkan dari kandungan fosfor yang ada dalam isi ketam akan meningkatkan fungsi

buah pinggang, sehingga akan mempercepatkan pelepasan racun dari tubuh, sekaligus membantu meningkatkan sistem metabolisme tubuh secara keseluruhan.

 

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI