Di sebalik itu, daging ikan tongkol memiliki banyak khasiat yang baik untuk kesihatan seperti:

 

Bagus Untuk Jantung

Ikan tongkol bersifat rendah kolesterol juga mengandungi asid lemak omega-3 yang berfungsi untuk meminimumkan penyakit jantung koroner dan menurunkan kadar kolesterol di pembuluh darah.

 

Mengurangkan Tekanan Darah

Kandungan asid lemak omega-3 serta potassium yang terdapat dalam ikan tongkol membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan tentunya mengurangi risiko serangan jantung mahupun stroke.

IKLAN

 

Agen Anti Peradangan

Ikan tongkol mengandung anti inflamasi, jadi ia berperanan akan mencegah peradangan pada tubuh seperti penyakit gout.

 

Mencegah Anemia

IKLAN

Bagi korang yang kekurangan sel darah merah, pengambilan ikan tongkol dengan rutin dapat membantu menyembuhkan sehingga badan tidak terasa lemah lagi. Kandungan zat besi juga vitamin B pada tongkol membantu pembentukan sel darah merah dalam tubuh.

 

Diet

Walau kaya dengan nutrisi, ikan tongkol ternyata rendah kalori. Selain itu ia mengandungi hormon leptin yang dapat membantu pembakaran kalori di dalam tubuh. Jadi, berat badan terjaga dan terhindar dari obesiti. Pilihan lebih baik ialah mengolah tongkol dengan cara direbus atau panggang.

IKLAN

 

Membersih Pembuluh Darah.

Kandungan air dan lemak tidak tepu yang ada dalam tongkol akan membersihkan kotoran dalam pembuluh darah jika korang memakannya secara rutin.

 

Membentuk otot.

Pada ikan tongkol terdapat protein yang fungsinya untuk membantu meningkatkan massa otot dan memperbaiki sel-sel dalam tubuh.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI