Ikan patin mengandungi beberapa zat yang memang dapat membantu proses pemulihan luka pasca pembedahan dengan lebih cepat. Sudah terbukti secara perubatan dimana ikan patin mengandungi protein yang dikenali dengan nama albumin.

Ia sangat efektif dalam proses penyembuhan luka terutama luka besar akibat pembedahan.

 

Tinggi Kandungan Omega 3

Salah satu zat yang terkandung dalam ikan patin adalah omega 3. Omega 3 merupakan asid lemak yang sangat baik untuk tubuh terutama dalam masa pemulihan pasca pembedahan. Fungsi omega 3 sangatlah penting dalam menjaga daya tahan tubuh, mempercepat proses penyembuhan serta menjaga kestabilan sistem imun.

 

Meningkatkan Metabolisme Tubuh

Ikan patin dipercayai dapat membantu meningkatkan metabolisme tubuh kerana kandungan vitamin dan mineral yang terkandung di dalamnya. Ketika metabolisme tubuh bekerja optimal maka proses penyembuhan juga akan berlangsung lebih cepat.

Jadi penting untuk selalu menjaga sistem metabolisme tubuh untuk bekerja secara optimal terutama ketika dalam masa penyembuhan.

 

Melancarkan Sistem Peredaran Darah

Kandungan mineral dan protein yang tinggi pada ikan patin dapat membantu melancarkan sistem peredaran darah. Fungsi sel darah sangatlah penting dalam sistem tubuh iaitu membawa nutrisi dan oksigen ke seluruh bahagian sel.

IKLAN

Dengan memastikan setiap sel mendapatkan cukup nutrisi dan oksigen, sel-sel yang belum sempurna akibat pembedahan dapat pulih dengan lebih cepat.

 

Mengatasi Stress

Dalam tempoh waktu pasca pembedahan boleh menyebabkan stress pada pesakit kerana selain rasa sakit yang mungkin masih terasa, pesakit pasca pembedahan juga terbatas untuk bergerak. Jadi tidak hairan jika mudah stress.

Pengambilan ikan patin dapat membantu mengatasi stress akibat pasca pembedahan kerana ternyata menurut penelitian pesakit yang mengalami stress justru memerlukan masa penyembuhan yang relatif lebih lama.

 

Membantu Menghilangkan Parut Luka Pembedahan

Tidak hanya mempercepat proses penyembuhannya, pengambilan ikan patin setelah pembedahan juga ternyata dapat membantu menghilangkan bekas luka pembedahan yang biasanya cukup besar.

 

IKLAN

Meningkatkan Selera Makan

Ikan patin biasanya digunakan oleh ibu bapa tua untuk meningkatkan selera makan pada anak yang biasanya susah sekali makan. Hal yang sama juga biasanya dialami oleh pesakit pasca pembedahan yang biasanya seleramakan juga ikut menghilang padahal pengambilan makanan sihat sangat penting pada fasa ini.

 

Meningkatkan Daya Tahan Tubuh

Pasca pembedahan tubuh akan mudah sekali terserang penyakit karena sistem imun yang biasanya rendah. Perkara ini boleh menjadi serius ketika luka pembedahan terdedah terhadap infeksi.

Pengambilan ikan patin dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh sehingga proses penyembuhan berjalan dengan lebih cepat dan optimal.

 

Sumber Tenaga

IKLAN

Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh pesakit setelah pembedahan besar adalah tubuh lesu karena kekurangan tenaga. Kehilangan selera makan sehingga metabolisme tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik.

Ikan patin yang dianggap efektif untuk meningkatkan selera makan serta mengurangkan stress ternyata juga kaya nutrisi yang mampu dijadikan sumber tenaga bagi para pesakit yang memerlukannya.

 

Tinggi Kandungan Protein

Sudah bukan rahsia lagi bahawa semua jenis ikan memang mengandung protein tinggi. Namun ada yang unik dari ikan patin iaitu protein yang terkandung dalam ikan patin merupakan jenis protein yang dikenal dengan sebutan albumin.

Jenis protein yang juga ditemukan pada ikan keli dan ikan haruan. Jenis protein inilah yang menyumbangkan peranan besar dalam proses penyembuhan luka pasca pembedahan.

 

 

baca juga Kelebihan & Khasiat Tersembunyi Belut Air Tawar

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan