Sesiapa yang pernah menikmati daging ikan kelah sudah tidak akan menafikan keenakan rasanya. Maka tidak hairanlah harga ikan kelah tidak pernah jatuh malahan semakin naik keras. Daging ikan kelah sebenarnya bukan saja lazat tetapi turut mengandungi banyak khasiat. Berikut antara khasiat ikan kelah…

 

Meningkatkan Daya Tahan Tubuh

Untuk kekal sihat dan tidak mudah jatuh sakit, cubalah amalkan memakan ikan kelah. Salah satu khasiat ikan kelah ialah ia dapat meningkatkan daya tahan tubuh atau meningkatkan imun melawan penyakit.

 

Mengandung Protein Yang Tinggi

Keperluan kandungan protein di dalam tubuh akan mencukupi sekiranya kita sering memakan ikan kelah. Antara manfaat disebalik kandungan protein yang tinggi, ia dapat mencegah malnutrisi, membina otot serta mengurangkan depresi.

 

IKLAN

Mencegah Diabetes

Seorang yang terkena serang diabetes biasanya disebabkan karena terlalu banyak dan sering mengambil makanan yang manis-manis. Ia gak sulit untuk sembuh malah boleh mengakibatkan lumpuh atau stroke. Salah satu cara untuk mencegahnya adalah dengan memakan ikan kelah secara rutin.

 

Mengandungi Vitamin E

Kandungan vitamin E yang terdapat pada ikan kelah sangat bermanfaat bagi menjaga kesihatan kulit anda agar lembut dan halus. Ia turut mampu menghalang kulit bermasalah serta mengawal penuaan. Untuk kelihatan cantik secara semula jadi makan perbanyakkanlah makan ikan kelah.

IKLAN

 

MengandungI Zat Besi

Zat besi yang terkandung dalam isi ikan kelah bermanfaat untuk mencegah masalah kekurangan darah yang mendorong berlakunya sakit kepala, lemah badan dan lesu. Untuk menghindari masalah ini cubalah mengambil atau memakan ikan kelah seminggu sekali.

 

Mencegah Penyakit Kardiovaskuler

IKLAN

Khasiat omega 3 yang terdapat pada ikan sangat berguna dalam mencegah penyakit kardiovaskuler atau penyakit jantung. Jika jantung bermasalah, sebaiknya amalkan mengambil ikan kelah setiap hari. Memadai hanya dikukus atau masak rebus sahaja.

 

Membantu Pertumbuhan Sel

Amalan mengambil ikan kelah secara rutin dapat membantu proses penggantian sel-sel tubuh yang rosak. Hal itu terjadi karena didalamnya ada kandungan protein. Malah dikatakan ia mampu merawat luka dalam masa singkat tanpa meninggalkan parut yang ketara.

 

Menguatkan Struktur Gigi

Kandungan kalsium, fosfor serta vitamin D yang terkandung dalam ikan kelah turut bermanfaat  untuk membantu menguatkan struktur gigi. Dengan itu akan tidak mudah rapuh mahupun berlubang. Tetapi jangan lupa juga rajinlah gosok gigi.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI