Memang rugi sesiapa yang tak suka makan ketam nipah dan ketam yang lain. Tapi ada ke yang tak suka makan ketam? Tau ke anda ketam dipercayai boleh merawat denggi (dikatakan ketam nipah adalah ubat demam denggi yang sangat mujarab dan mampu pulihkan denggi dalam masa 24 jam). Selain itu, khasiat yang ada pada juga banyak manfaat lain.

 

Melancarkan peredaran darah

Zat kuprum merupakan salah satu jenis mineral yang sangat baik untuk memelihara fungsi organ tubuh, salah satunya adalah meningkatkan produksi sel darah merah. Dengan pengambilan ketam, ia dapat meningkatkan peredaran darah, serta mengawal penyebaran oksigen dalam tubuh.

 

Khasiat Disebalik Ketam Yang Lazia Dan Bergizai

 

Meningkatkan kesihatan tulang

Untuk memelihara kesihatan dan kekuatan tulang, tubuh memerlukan protein yang berasal dari makanan. Daging ketam merupakan salah satu bahan makanan yang tinggi akan protein. Tidak hanya dengan itu, daging ketam juga dikenal mengandungi zat fosfor yang berperanan penting dalam melindungi tubuh dari pelbagai penyakit seperti osteoporosiss serta radang sendi.

 

Khasiat Disebalik Ketam Yang Lazia Dan Bergizai

IKLAN

 

Memelihara kesihatan mental

Diperkaya dengan pelbagai nutrisi, vitamin B2, asid lemak omega 3, isi ketam sangat baik untuk memelihara sistem saraf dalam tubuh terutama otak. Isi ketam juga bermanfaat untuk melindungi sistem saraf, mengurangi peradangan dan plak pada saluran saraf, serta menjaga mental agar senantiasa sehat dan bugar.

 

Khasiat Disebalik Ketam Yang Lazia Dan Bergizai

 

Melindungi jantung

IKLAN

Isi ketam tinggi akan kandungan asam lemak omega 3 sehingga ia bermanfaat untuk mengimbangkan kadar kolesterol dan juga meningkatkan produktiviti sel anti peradangan dalam tubuh. Selain itu, kandungan nutrisi dalam isi ketam juga bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah, memelihara jantung, sehingga dapat meminimakan risiko serangan jantung.

 

Khasiat Disebalik Ketam Yang Lazia Dan Bergizai

 

Menyembuhkan peradangan

Bukan hanya melindungi jantung, serta punya kandungan mineral dan nutrisi lainnya, isi ketam juga didakwa berkesan untuk mengurangi peradangan yang disebabkan oleh virus dan bakteria.

 

IKLAN

Khasiat Disebalik Ketam Yang Lazia Dan Bergizai

 

Meningkatkan kekebalan tubuh

Kandungan selenium yang ditemukan dalam isi ketam selain untuk mengurangi peradangan, secara signifikan dapat membantu meningkatkan produksi antioksidan dalam tubuh, sehingga dengan risiko penyakit kronik yang menyerang tubuh dapat dikurangkan. Selain mencegah penyakit, antioksidan juga efektif untuk menuetralkan racun yang disebabkan oleh efek radikal bebas.

 

Khasiat Disebalik Ketam Yang Lazia Dan Bergizai

 

Detoks tubuh

Umumnya, organ tubuh akan mendetokfikasi dirinya secara rutin untuk mengurangi endapan racun yang terkumpul dalam tubuh. Pengambilan isi ketam dapat membantu memaksimumkan proses detoks tersebut. Hal ini disebabkan dari kandungan fosfor yang ada dalam isi ketam akan meningkatkan fungsi buah pinggang, sehingga akan mempercepatkan pelepasan racun dari tubuh, sekaligus membantu meningkatkan sistem metabolisme tubuh secara keseluruhan.

 

Khasiat Disebalik Ketam Yang Lazia Dan Bergizai

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI