Menurunkan Gejala Aterosklerosis

Seorang yang menghidap aterosklerosis umumnya mengeluh sakit kronik di kaki, warna kulit juga berubah menjadi gelap dan biasanya dingin. Kerana rasa sakit, penghidap mungkin kesulitan ketika berjalan dan menunjukkan kelesuan dalam melakukan pekerjaan. Gejala tersebut dapat diturunkan dengan pengambilan secara rutin ikan belida.

 

Mencegah Gejala Rheumatoid Arthritis

Gejala yang ditimbulkan akibat rheumatoid arthritis dapat menghancurkan jaringan persendian. Kesan dari kondisi ini akan membatasi aktiviti keseharian, seperti sulit untuk berjalan dan menggunakan tangan. Ia boleh dicegah dengan pengambilan ikan belida secara teratur.

 

Mengubati Rabun Jauh

Kerosakan refraktif pada mata adalah penyebab utama rabun jauh. Kondisi ini terjadi jika cahaya yang masuk ke mata terfokus di depan retina dan bukan tepat pada retina. Inilah yang menyebabkan pandangan menjadi kabur. Apabila anda secara teratur makan ikan belida maka lama-kelamaan ia mampu menyembuhkannya.

 

Meningkatkan Sistem Imun Tubuh

Jika sistem imun melemah, kemampuannya untuk melindungi tubuh juga berkurang. Maka anda harus makan ikan belida sebagai menu harian supaya dapat meningkatkannya. Serta kebal terhadap pelbagai macam penyakit dan selalu bersemangat.

IKLAN

 

Mencegah Penyakit Jantung Koroner

Jantung koroner adalah penyakit pembuluh darah. Penyebab paling umumnya yaitu kerana aterosklerosis. Pencegahannya dengan mudah adalah mulailah mengubah gaya hidup, contohnya dalam hal jenis makanan. Rutinlah makan ikan belida.

 

Khasiat Disebalik Isi Ikan Belida Yang Nipis

 

Sebagai Antioksidan

Untuk mengeluarkan kandungan radikal bebas dalam tubuh, perlu adanya antioksidan yang akan menangkap dan membuangnya, dapat diperoleh pada ikan belida.

IKLAN

 

Mengandungi Vitamin B1

Vitamin B1 yang terdapat pada ikan belida mempunyai manfaat penting dalam menjaga kesihatan jantung dan saraf, memaksimumkan fungsi otak, serta diperlukan dalam penguraian lemak dan protein. Di samping itu juga, menjaga tonus otot yang ada di sepanjang dinding saluran pencernaan dan menjaga kesihatan saraf.

 

Mengandungi Zat Besi

Pada Ikan Belida ini terkandung 1,1 mg zat besi yang dapat menambah persediaan zat besi yang bermanfaat baik bagi tubuh untuk menambah darah, meningkatkan daya ingatan, dan menambah stamina agar tidak mudah penat serta lemah.

 

IKLAN

Mengandungi Kalsium

Kekurangan kalsium secara terus menerus pada tubuh akan menyebabkan kekuatan tulang menurun dan akibatnya seiring dengan bertambahnya usia, tulang menjadi lemah. Dengan memenuhi keperluankalsium untuk tulang setiap hari, kita dapat menurunkan risiko penyakit osteoporosis yang disebabkan oleh pereputan tulang ini.

 

Khasiat Disebalik Isi Ikan Belida Yang Nipis

 

Mengandungi Vitamin A

Vitamin A menjadi salah satu jenis vitamin larut lemak, vitamin A memiliki manfaat yang di antaranya dapat menghaluskan kulit dan menjaga kesehatan pada organ penglihatan. Bentuk vitamin A dapat berupa retinoid dan juga betakaroten, keduanya dapat kita temukan dalam daging ikan belida.

 

Mengandungi Omega 3

Ikan belida juga memiliki kandungan omega-3 yang cukup tinggi, kandungan omega-3 ini bertanggung jawab untuk menjaga kesihatan pembuluh darah dan jantung kita. Kandungan omega-3 juga dapat menurunkan kadar kolesterol di dalam darah yang menjadi salah satu penyebab terjadinya penyumbatan pada pembuluh darah.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI