Spesies ini merupakan seekor ikan air masin yang amat jarang diberi liputan. Mungkin ia jarang dipancing di perairan kita pada masa kini sama ada ia semakin pupus atau kurang berminat dengan umpan kita. Atau ikan ini tidak popular berbanding keluarganya lain seperti gerepoh, cupak, gerong belang atau talang.

 

Apa yang saya perhatikan ia adalah salah satu gamefish popular di New Zealand atau lebih dikenali dalam bahasa global amberjack atau yellow kingfish, sesuai dengan saiznya boleh menjangkau 1.5meter.

 

Tentu ia power gila sehingga menjana sumber pendapatan lumayan kepada pemandu pemancing di negara tersebut. Walaupun ia tergolong dalam keluarga Carangidae namun badannya lebih mirip ikan pisang-pisang atau aruan tasik berbanding jenis Jack atau Trevally.

 

Ketahui Spesies Amberjack Popular Tanah Air

 

Terdapat 3 subspesies ikan aji-aji di mana jenis aji-aji belang hitam (Seriola nigrofasciata) mudah dijumpai di perairan kita berbanding aji-aji berjalur kuning di kepala amat jarang. Hanya di sebelah perairan kepulauan Spratly dan gugusan beting Lucornia pernah direkodkan tangkapan aji-aji kepala kuning.

 

Aji-aji belang hitam ini hanya boleh membesar sehingga 5.2kg dengan saiz maksimun ialah 2.2 kaki. Saiz purata aji-aji jenis hitam ini sekitar 1 kaki sahaja.

 

Catatan rekod maksimun berat aji-aji ialah 80.6kg iaitu jenis aji-aji jalur kuning (Seriola dumerili). Inilah salah satu sebab kenapa ramai kaki pancing berkunjung ke New Zealand semata-mata nak merasai penangan gila dan power terlampau ikan greater amberjack.

IKLAN

 

Ketahui Spesies Amberjack Popular Tanah Air

 

Satu jenis aji-aji kepala kuning lagi (Seriola rivoliana) meraih berat 59.9kg dengan panjang yang direkodkan ialah 5.2 kaki. Namun begitu kedua spesies aji-aji berjalur kuning di kepala ini dikatakan mengandungi racun Ciguatera. Manakala aji-aji hitam yang lumrah di negara kita tercinta di sahkan tidak mengandungi racun terbabit dan dikatakan sumber diet yang baik. Ianya selamat dimakan.

 

Habitat Dan Taburan

 

Sebelah Laut China Selatan ikan aji-aji lebih tertumpu di persisiran pantai (coastal water or bay) manakala spesimen yang besar lebih tertumpu mendiami kawasan terumbu karang dari kedalaman berbeza di antara ketiga-tiga sub-spesies ini.

 

IKLAN

Ketahui Spesies Amberjack Popular Tanah Air

 

Boleh berada sehingga kedalaman 350 meter. Habitat aji-aji lebih tertumpu kawasan yang memiliki objek sama ada di dasar atau di permukaan air. Objek dasar termasuk terumbu karang, batu karang, tukun, tompok bunga karang dan objek permukaan lebih cenderung kepada unjang dan boya.

 

Anak ikan aji-aji banyak dikesan bermain di permukaan air dan apabila ia membesar aji-aji boleh berada di dasar dan permukaan air pada satu-satu masa. Macam haruan tasik juga.

 

Ketahui Spesies Amberjack Popular Tanah Air

 

Aji-aji bergerak dalam kumpulan kecil atau ‘non-schooling’. Boleh ditemui di serata dunia di kawasan perairan subtropika dan tropika. Dari kepulauan Pasifik seperti Hawaii, Micronesia, Bikini Island, New Celedonia hingga Bermuda, Costa Rica, Teluk Mexico, Brazil Laut Merah di semenanjung Arab hingga Morocco di Mediterranean, Timur dan Selatan benua Afrika dan di Asia ia ditemui di antara Laut Jepun hingga New Zealand.

IKLAN

 

Ketahui Spesies Amberjack Popular Tanah Air

 

Profil Ringkas

 

Famili: Carangidae

Ciri Fizikal: Bentuk seakan pisang-pisang tetapi lebih pendek sedikit. Kulit seperti kertas pasir halus. Warna gelap lebih tertera pada atas badan dan kehadiran jenis boleh dikesan melalui corak dan warna jalur berdekatan kepala.

Taburan: Laut China Selatan, Atlantik dan Lautan Pacifik tertumpu kepada kemuncak tropika. Hampir keseluruhan Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Taburan di pantai timur lebih ketara di Laut China Selatan.

 

Ketahui Spesies Amberjack Popular Tanah Air

 

Habitat: Pertengahan dan dasar berkarang lembut serta lautan lepas jurang dalam.

Diet: Hidupan dasar seperti cacing laut, moluska, krutesea dan ikan pelagic.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI