Ketahui Sebab-Sebab Kenapa Ikan Boleh Lemas

 

Kita jarang menemui kejadian ikan mati di laut atau sungai kecuali ada penglibatan tangan-tangan nakal manusia.

Namun kejadian ikan mati secara semulajadi ini boleh dilihat di lombong-lombong tinggal, paya, kolam-kolam kecil, kolam ternakan dan juga kolam pancing komersial, terutamanya kolam pancing air tawar.

 

Oleh yang demikian, sekiranya anda seorang pengusaha kolam memancing, perkara-perkara berikut boleh menyebabkan ikan-ikan di dalam kolam mati lemas jika tidak diambil sebarang tindakan.

 

Tahap Oksigen Rendah

Saiz kolam yang kecil dan tiada bantuan pengudaraan seperti kincir udara antara menjadi penyumbang kepada masalah kekurangan oksigen. Apatah lagi jika kolam terlindung dari pancaran terus cahaya matahari.

 

Ketahui Sebab-Sebab Kenapa Ikan Boleh Lemas

IKLAN

 

Kualiti Air Kolam Yang Buruk

Antara sebab kenapa umpan berasaskan minyak dan umpan organik seperti usus haiwan dilarang penggunaannya di kebanyakan kolam pancing. Terutamanya kolam yang tiada saliran air keluar masuk yang baik. Lapisan minyak yang terbentuk di permukaan air sangat menjejaskan kualiti air dan pembentukan oksigen.

 

Lebihan Makanan Dan Najis

Timbunan umpan seperti dedak dan pelet serta najis yang dilepaskan oleh ikan bukan saja menyebabkan kolam menjadi semakin cetek dan kotor, tetapi juga boleh menyebabkan ikan menjadi lemas.

 

IKLAN

Ketahui Sebab-Sebab Kenapa Ikan Boleh Lemas

 

Kandungan Ammonia Yang Tinggi

Bekas lombong tinggal atau lombong yang pernah menjadi pusat pembuangan sampah merupakan tapak yang tidak sesuai dijadikan kolam memancing. Kandungan toksik itu umpama racun yang akan membunuh ikan secara perlahan-lahan.

 

Kapasiti Ikan Terlalu Padat
Stok ikan yang berkurangan akan membuatkan kolam menjadi krik-krik… stok ikan yang berlebihan pula akan membuatkan ikan pula yang menjadi krik-krik.

IKLAN

 

Ketahui Sebab-Sebab Kenapa Ikan Boleh Lemas

 

Persaingan dapatkan oksigen

Apabila jumlah ikan yang agak padat dan sistem pengudaraan yang kurang bagus maka akan menyebabkan ikan bersaing sesama sendiri untuk mendapatkan oksigen.

 

Pengurusan tidak sistematik

Pokok pangkalnya terletak kepada pihak pengurusan kolam untuk menjamin kualiti dan kesihatan ikan yang mereka tawarkan untuk pemancing. Sekiranya pandai menguruskan survival ikan maka akan kekal sihat untuk dipancing oleh pemancing.

 

Ketahui Sebab-Sebab Kenapa Ikan Boleh Lemas

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI