Teknik mengunjun umpan besi atau lebih dikenali sebagai jigging merupakan salah satu teknik yang cukup digemari oleh kaki pancing. Antara sebabnya ialah besi jig mudah untuk dibawa dan mempunyai tarikan warna yang memukau selain cukup efektif apabila digunakan.

 

Fenomena dunia memancing hari ini menyaksikan pemancing gemar menggunakan teknik jigging kerana jig logam mempunyai daya ketahanan yang unggul selagi tidak lebur disebabkan perambut dipotong atau tersangkut. Tetapi, jika anda menggunakan besi jig, salah satu faktor kejayaan anda mungkin terletak pada pemilihan warna.

 

Ketahui Peranan Warna Pada Besi Jig

 

Perlu diingat warna pada badan jig berbeza di dalam air berdasarkan bagaimana penetrasi cahaya ke dalam air pada masa itu. Faktor warna jig memainkan peranan penting ketika unjunan untuk menarik perhatian ikan.

 

IKLAN

Pemilihan warna jig sangat kritikal bergantung kepada kedalaman air. Jadual ini mungkin membantu anda dan memberikan alternatif pilihan untuk memilih warna jig yang sesuai mengikut kedalaman kawasan pancingan anda.

 

Ketahui Peranan Warna Pada Besi Jig

 

Warna Kesan Optimum Untuk Kedalaman

IKLAN

 

Merah (Red) 0 – 30 kaki

Oren (Orange) 0 – 45 kaki

Kuning (Yellow) 0 – 60 kaki

Hijau (Green) 0 – 80 kaki

IKLAN

Biru (Blue) 0 – 100 kaki

Ungu (Purple) 0 – 120 kaki

Perak (Silver) 0 – 120 kaki ke atas

Bercahaya (Luminous) – Waktu malam atau lebih 120 kaki

 

Ketahui Peranan Warna Pada Besi Jig

 

Warna jig di atas berdasarkan penetrasi cahaya pada kedalaman tertentu. Namun tidak salah untuk kaki pancing memilih warna-warna berbeza dari warna berkenaan. Selalulah bertanya kepada yang arif dan juga tekong sebelum anda turun jigging.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI