Life jacket atau jaket keselamatan dengan pancingan di atas air merupakan perkara yang tidak asing lagi.

Ia adalah satu syarat wajib yang perlu ada bagi setiap setiap pemancing yang memancing di atas pengakutan air sama ada di laut, tasik, sungai mahu pun lombong. Namun apakah pemakaian jaket keselamatan ini diaplikasikan sepenuhnya oleh pemancing?

 

Ciri-ciri jaket keselamatan yang perlu kita ketahui adalah ia mestilah berwarna terang, mempunyai wisel, warna pantul cahaya dan tali kekunci yang baik untuk mengapungkan manusia.

 

Jaket keselamatan bukanlah dipakai untuk fesyen tetapi bagi menjamin keselamatan semasa malapetaka terjadi. Selamat diri dahulu barulah fikirkan tentang peralatan lain anda.

 

Kepentingan & Fungsi Life Jacket Yang Perlu Diketahui
periksa klip

 

Kepelbagaian jaket keselamatan

 

Terdapat pelbagai jenis jaket keselamatan yang berada di pasaran, namun jaket keselamatan ini terbahagi kepada dua jenis iaitu dari material styrofoam yang dibalut dengan kain yang dibentukkan sebagai baju luaran.

 

Satu lagi jenis adalah dari pelampung udara yang bertindak secara automatik apabila picu ditarik atau alat pengesan air berfungsi dan memberi impak gas CO2 kepada seluruh ruang pelampung.

IKLAN

 

Kepentingan & Fungsi Life Jacket Yang Perlu Diketahui
wisel wajib ada

 

Jaket keselamatan yang diperbuat daripada styrofoam mempunyai daya apungan yang minima mengikut kualiti.

Bagi kualiti sederhana ia mampu mengapungkan manusia seberat 80 kilogram dalam masa 4jam.

Dalam tempoh ini gunakan apa yang ada di sekeliling kita untuk menyelamat dirikan. Tarik perhatian dengan meniup wisel dan berada di kawasan terbuka lebih mudah untuk dilihat.

 

Kepentingan & Fungsi Life Jacket Yang Perlu Diketahui
tali kelangkang

 

Malang tidak boleh diduga. Apabila kita menaiki pengangkutan air untuk melakukan aktiviti memancing, kita tetap akan terdedah kepada bahaya.

IKLAN

Bagi bot-bot kecil berhati-hati ketika menurunkan sauh dan lihat di sekeliling anda jika memancing di laut dan kawasan muara.

Jangan lepaskan sauh secara mengejut kerana dikhuatiri barang-barang pancing yang berdekatan tali sauh turut sama jatuh dan ini akan menimbulkan situasi panik kepada pemancing.

 

Kepentingan & Fungsi Life Jacket Yang Perlu Diketahui
Picu pelepas gas manual.

 

Sekiranya berlaku kemalangan semasa melakukan aktiviti memancing, keselamatan perlu diutamakan.

Gunakan jaket keselamatan yang selesa dan mempunyai ciri-ciri keselamatan yang baik dan selenggara mengikut masa yang ditetapkan.

Tukar jaket keselamatan yang telah lusuh atau gas CO2 yang telah tamat tempoh. Mungkin dengan sedikit perbelanjaan mampu menyelamatkan nyawa anda.

 

IKLAN
Kepentingan & Fungsi Life Jacket Yang Perlu Diketahui
Periksa bahagian picu dan tong Gas CO2 agar

 

Peringatan

Jaket keselamatan jenis gas harganya agak mahal, namun tempoh apungan jika berlaku kejadian bot karam, terbalik adalah lama berbanding jaket keselamatan jenis styrofoam.

Gas CO2 di dalamnya, walaupun tidak berlaku apungan, gas CO2 di dalamnya perlu ditukar sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh setahun.

 

Jangan mengharapkan bot pancing menyediakan jaket keselamatan, kerana mungkin ia telah lusuh dan tidak dijaga dengan baik (busuk, basah, berkulat) yang menyebabkan anda tidak selamat dan tidak selesa memakainya.

Jadi perkara terbaik adalah, beli dan bawa sendiri jaket keselamatan walaupun jenis styrofoam berwarna oren dan harganya juga tidak mahal.

 

Kepentingan & Fungsi Life Jacket Yang Perlu Diketahui
rekod penyelenggaraan

baca juga Panduan Penting Memancing Atas Sampan

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI