Perambut talang, bandang

Gunakan perambut gantung dengan tali perambut 30lb sepanjang sedepa atau sedepa setengah. Mata kail gunakan saiz 10 dan batu ladung kecil maksima saiz 1. Untuk memburu talang, umpan terbaik ialah ikan tamban hidup yang masih cergas, manakala untuk bandang, gunakan umpan udang hidup yang dicangkuk pada badan.

 

Ketahui Jenis Perambut Sesuai Di Kelong & Rumah Rakit!!

 

Perambut Alu-Alu, Tenggiri, Talang Besar

Gunakan teknik ‘flying fox’ iaitu dengan cara melontarkan batu ladung saiz 8 sejauh mungkin dan kemudiannya melepaskan perambut mata sepanjang sedepa dari main line dan biarkan umpan bermain di permukaan atau pertengahan air.

IKLAN

Perambut mata yang digunakan haruslah menggunakan tali perambut minima 40lb yang disambung dengan dawai 20lb yang diikat pada mata kail. Umpan yang terbaik untuk memburu spesies ini ialah anak ikan talang hidup, ikan cermin hidup besar tapak tangan, ikan tamban hidup yang besar atau ikan jenjulung hidup.

 

Ketahui Jenis Perambut Sesuai Di Kelong & Rumah Rakit!!

 

Perambut Siakap

IKLAN

Untuk pancingan kelong, ikan siakap lebih sesuai dipancing menggunakan koyan. Ini kerana ikan siakap sering bermain di tiang-tiang kelong.

Gunakan koyan dengan tali 100 – 200lb yang dipadankan dengan mata kail 1/0 atau 2/0 dan batu ladung besar. Caranya dengan hanya melepaskan umpan kira-kira setengah atau tiga suku dari air.

Jika di kelong Mamod, paling sesuai untuk melepaskan umpan cukup pada paras permukaan air surut habis dan taganlah umpan sehingga air pasang. Umpan yang biasa untuk memburu siakap ialah belanak hidup, udang hidup dan juga tamban hidup.

 

IKLAN

Ketahui Jenis Perambut Sesuai Di Kelong & Rumah Rakit!!

 

Perambut daun baru, gelama, ebek, kapas, duri dan semilang

Gunakan perambut dua mata yang dipadankan dengan mata kail bersaiz kecil. Batu ladung gunakan saiz 4 ataupun mengikut kesesuaian arus pada masa itu. Umpan cukuplah sekadar menggunakan udang kopek atau umpun-umpun.

 

Ketahui Jenis Perambut Sesuai Di Kelong & Rumah Rakit!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI