Kenapa teknik pancingan dasar atau bottom lebih berjaya berbanding teknik pancingan moden seperti jigging? Pertama sekali kita kena tahu bahawa banyak faktor yang mempengaruhi kebarangkalian untuk ikan memakan jig yang kita gayakan. Tetapi perlu juga untuk kita lihat lebih dalam tentang diet ikan tersebut.

 

Diet ikan amat dipengaruhi oleh metabolisme ikan itu sendiri, metabolisma adalah indikasi fisiologi ikan tersebut, sebagai contoh ikan bermetabolisma tinggi mempunyai bilangan `rod’ yang lebih tinggi dari `cone’ di dalam retina matanya.

Maknanya ia lebih sentitif kepada perubahan cahaya berbanding warna. Hal sedemikian berlaku sebaliknya untuk ikan bermetabolisma rendah.

 

Ketahui Faktor Kejayaan Bottom Fishing Laut Dalam

 

Mengapa metabolisme ini penting adalah kerana ia akan menentukan hirarki cara ia memburu makanan?

IKLAN

 

Ikan yang mempunyai metabolisma tinggi mempunyai pelampung yang kecil dan lebih aktif. Sebagai contoh seperti ikan tenggiri, talang dan gerepoh atau GT. Ikan sebegini mempunyai hirarki pemakanan berikut: Deria penglihatan (mata) – diikuti oleh getaran dikesan oleh lateral line – dan akhir sekali deria bau.

 

Sementara ikan yang mempunyai metabolisma rendah, akan mempunyai pelampung yang jauh lebih besar. Sebagai contohnya seperti ikan kerapu, jenahak, merah dan lain-lain lagi. Ikan sebegini mempunyai hirarki pemakanan berikut: Deria bau – diikuti getaran dikesan oleh lateral line – dan akhir sekali deria penglihatan.

 

IKLAN

Ketahui Faktor Kejayaan Bottom Fishing Laut Dalam

 

Secara rumusan, jig amatlah sesuai untuk memburu ikan bermetabolisma tinggi, kerana deria penglihatan dan getaran adalah lebih tinggi dari deria bau.

Dalam pada masa yang sama jig juga juga sesuai untuk memburu ikan bermetabolisma rendah. Akan tetapi mengunakan teknik bottom atau pancingan dasar (deria bau) tetap tiada tolok bandingan berbanding teknik jig kerana mereka lebih peka kepada deria bau secara semula jadi.

 

IKLAN

Ketahui Faktor Kejayaan Bottom Fishing Laut Dalam

 

Setelah kita tahu apa ikan yang hendak diburu, maka strategi yang lebih tepat boleh diatur. Tidak kiralah sama melalui pancingan dasar, jigging atau sebagainya. Sekiranya memilih untuk jigging, pemilihan berat jig perlu ditimbal balas dengan kekuatan rod untuk mendapatkan aksi yang bersesuaian.

 

Dari segi aksi pula, rencahan laju lebih mengamit ikan bermetabolisma tinggi kerana mata mereka adalah senjata utama. Tumpukan pada getaran yang dihasilkan untuk memburu ikan yang bermetabolisma rendah.

 

Ketahui Faktor Kejayaan Bottom Fishing Laut Dalam