Perambut adalah teknik persembahan umpan di mana seutas tali yang dikombinasikan dengan mata kail, batu ladung atau pelampung, yang disambungkan dengan tali utama adalah peralatan penting untuk memancing.

 

Kegunaan jenis-jenis perambut dipengaruhi beberapa faktor tertentu seperti spot memancing, spesies ikan yang ditangkap, waktu memancing, keadaan kejernihan dan arus air serta banyak lagi.

 

Ketahui Cara Memilih Jenis Perambut Yang Betul

 

Perambut Lubuk Berstruktur

 

Biasanya dalam keadaan begini, kaki pancing gemarkan perambut dengan batu hidup. Perambut yang digunakan harus lebih kecil dari tali utama untuk mengelakkan kaki pancing kerugian batu ladung dan kili apabila perambut putus. Perambut yang selalu digunakan adalah perambut jenis 30lb ke 50lb dan panjangnya bergantung pada keadaan arus.

 

Ketahui Cara Memilih Jenis Perambut Yang Betul

 

IKLAN

Balingan tidak perlu jauh kerana arus yang deras akan membawa umpan ke belakang dengan cepat dan mengelakkan tali tersimpul. Jika arus perlahan, buatlah balingan jauh. Gunakan perambut kurang daripada 1m bagi mengelakkan tali tersimpul.

 

Perambut Berpandukan Spesies Sasaran

 

Jika anda mensasarkan spesies ikan seperti tenggiri, alu-alu, belitong, haruan tasik, geropoh, dan ikan jenis pemangsa, anda digalakkan untuk menggunakan kaedah ‘drifting’ jika arus laju atau ‘flooting’ jika arus perlahan. Gunakan perambut dengan kepanjangan sekurang-kurangnya 3m atau 3 depa lebih. Untuk spesies ikan seperti kerapu, ikan merah, bayan, dan jenahak, gunakan kaedah ‘bottom’.

 

Ketahui Cara Memilih Jenis Perambut Yang Betul

 

IKLAN

Perambut Waktu Siang & Malam

 

Jika memancing waktu siang, gunakan ‘leader’ bersaiz halus 30lb – 50lb bagi mengelakkan sang ikan ternampak perambut yang digunakan. Seandainya memancing pada waktu malam, perambut yang lebih kasar bolehlah digunakan.

 

Ketahui Cara Memilih Jenis Perambut Yang Betul

 

Perambut Berdasarkan Faktor Air

IKLAN

 

Jika air jernih, gunakan aksesori atau jenis ikatan. Ini bertujuan untuk mengurangkan kepekaan ikan ke atas perambut yang digunakan. Anda disarankan untuk menggunakan perambut panjang melebihi 1 meter sekiranya perlu dan tariklah minat sang ikan dengan umpan paling baik. Setakat umpan biasa-biasa (umpan mati), ikan takkan layan punya!

 

Ketahui Cara Memilih Jenis Perambut Yang Betul

 

Itu cerita air jernih, kalau keruh? Jika air kelihatan keruh, pertimbangkan elemen seperti bau dan penglihatan. Gunakan umpan besar dengan bau yang kuat. Penggunaan perambut pendek tidak jadi masalah.

 

Perambut Berdasarkan Faktor Arus

 

Ketika arus agak laju, sebaiknya gunalah perambut yang lebih panjang. Arus yang akan membawa umpan ke belakang. Ketika arus perlahan, gunakan perambut pendek bagi mengelakkan perambut bersimpul bersama umpan dan tali utama.

 

Ketahui Cara Memilih Jenis Perambut Yang Betul

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI