Joran merupakan alatan pancing paling penting yang perlu dijaga dengan rapi demi mengekalkan prestasinya ketika beraksi. Sebenarnya, dari hujung hingga pangkal joran perlulah dijaga dengan baik. Walaubagaimana pun terdapat beberapa bahagian joran yang perlukan penjagaan rapi. Bahagian-bahagian ini biasanya akan terlebih dulu berhadapan dengan masalah jika tidak dijaga dengan elok.

 

Cincin (guide)

 

Terutamanya bahagian dalam cincin yang diperbuat daripada seramik kerana jika terdapat sedikit tekanan yang dikenakan ke atasnya ia mudah pecah. Ini kerana sifat seramik itu sendiri yang keras tetapi rapuh. Sementara bahagian cincin yang perlu diberikan perhatian ialah cincin hujung kerana ia merupakan tumpuan utama tali dikenakan ke atasnya.

 

Ketahui Bahagian Joran Yang Cepat Rosak

 

Hujung joran (tip)

 

Lazimnya tip atau bahagian hujung joran yang paling banyak patah pada sesebatang joran kerana ia point atau titik yang paling lemah dalam pembinaan joran. Namun insiden di luar memancing lebih kerap mematahkan tip ini berbanding ketika sedang memancing seperti patah ketika sedang menyimpan di dalam sarung, patah akibat terpijak, terhimpit atau tersepit pada pintu kereta.

IKLAN

 

Ketahui Bahagian Joran Yang Cepat Rosak

 

Gam epoksi

 

Gam atau varnis dan ikatan benang perlu bergabung antara satu sama umpama ikan dan air. Jika epoxy terkopek, ikatan benang akan terdedah dan mudah luka sekaligus menyebabkan ia mudah putus. Rajin-rajinlah periksa bahagian ini.

 

Ketahui Bahagian Joran Yang Cepat Rosak

IKLAN

 

Penyambung joran

 

Ia berlaku kepada joran bersambung atau 2 pieces terutamanya joran yang diperbuat daripada fibre glass atau gentian kaca. Penyambung joran gentian kaca diperbuat daripada logam dan murah menggerutu akibat proses pengoksidaan.

 

Ketahui Bahagian Joran Yang Cepat Rosak

 

IKLAN

Pemegang joran (handle)

 

Ia tidak mudah rosak tetapi terdedah kepada kerosakan kerana ramai pemancing yang gemar mencucuk mata kail pada pemegang joran. Selain itu ia juga perlu dibersihkan selalu agar tidak menjadi serangan kepada lipas.

 

Ketahui Bahagian Joran Yang Cepat Rosak

 

Pemegang kekili (reel seat)

 

Bahagian pemegang joran ini paling cerewet jika berlaku kerosakan. Tidak ramai pembuat joran custum sedia menerima tugas untuk menukar pemegang joran yang rosak. Bagi memastikan bahagian ini tidak cepat rosak, pastikan anda memasukkan tapak kekili dengan betul dan tidak mengetatkannya secara berlebihan.

 

Ketahui Bahagian Joran Yang Cepat Rosak

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI