Sabiki rig atau lebih popular dengan panggilan `apollo’ adalah rangkaian beberapa mata kail (minima 3 mata kail) yang dibuat bagi menyerupai makanan ikan sehingga ikan dengan segera menyambar rangkaian umpan pancing ini.

 

Biasanya apollo sangat efektif untuk memancing ikan umpan seperti: selar, tamban, selayang, kembong dan banyak lagi ikan pelagik termasuk jugalah ikan-ikan dasar. Selain digunakan untuk mencari umpan hidup, ia juga digunakan secara meluas untuk memancing ikan pelagik bersaiz lebih kasar.

 

Ketahui Apa Itu Apolo Dan Cara Tepat Penggunaannya

 

Umumnya, apollo digunakan bersama pemberat atau batu ladung sahaja. Sekiranya berada di kawasan unjam atau kelong, apolo hanya perlu dilepaskan ke bawah namun tidak perlu sampai ke dasar sekiranya bertujuan untuk mencari umpan pelagik seperti tamban atau selar.

IKLAN

 

Ikan-ikan ini biasanya berada di bahagian permukaan atau pertengahan air sahaja. Sementara di bahagian dasar lazimnya akan diambil oleh anak-anak ikan demersal seperti kunyit, kerisi atau kerapu.

 

Ketahui Apa Itu Apolo Dan Cara Tepat Penggunaannya

 

IKLAN

Sekiranya tiada sentapan maka karau tali beberapa kali serta berhenti dan angkat beberapa kali. Ini diulangi sehingga mendapat ikan. Cara ini adalah untuk mengenal pasti pada kedalaman apa ikan yang di burui berada.

 

Sekiranya di kawasan boya atau kapal parkir, sebaiknya memburu di bahagian kepala arus (bahagian hadapan kapal atau boya yang didatangi arus). Lontarkan apolo ke bahagian ini dan biarkan ia tenggelam seketika kemudian karau dalam tempoh sederhana laju.

 

Ketahui Apa Itu Apolo Dan Cara Tepat Penggunaannya

IKLAN

 

Penggunaan pemberat pula bergantung kepada kelajuan arus dan saiz ikan yang dicari. Sebaik-baiknya guna ladung yang agar berat kerana ia lebih cepat dan tepat memasuki kawasan kawanan ikan serta dapat mengelak daripada apolo berbelit apabila terkena ikan bersaiz kasar yang berupaya mengapungkan pemberat.

 

Salah satu lagi caranya ialah dengan meletakkan sedikit umpan hirisan isi sotong, ikan atau udang pada 3 mata kail di hujung dan membiarkan batu pemberat sampai ke dasar dan angkat beberapa kali.

 

Ketahui Apa Itu Apolo Dan Cara Tepat Penggunaannya

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI