Nama saintifik: Plectropomus leopardus

Famili: Serranidea

Nama lain: Conor, sunuh, bara, merah

Diet: Anak ikan, sotong dan krustesia

Taburan: Kawasan dasar berkarang / terumbu.

 

Kerapu Pujaan Ramai Si Conor

 

Ikan kerapu merupakan satu nama yang cukup sinonim di kalangan pemancing air masin. Bila sebut sahaja ikan kerapu terbayang kita seekor ikan laut yang badannya bersisik halus memiliki corak variasi, mulut luas dan warna agak kelam atau berkerapu.

 

Lumrahnya ikan ini amat mudah dikenali biarpun bukan di kalangan kaki pancing. Jadi tidak perlu dihuraikan lebih lanjut mengenai ciri-ciri fizikal ikan kerapu. Ikan ini salah satu ikan laut yang paling bernilai, diminati serta mendapat permintaan tinggi di kalangan penggemar makanan laut.

 

IKLAN

Kerapu Pujaan Ramai Si Conor

 

Kerapu conor ini adalah salah satu dari 7 subspesies kerapu iaitu Plectropomus, kerapu paling bernilai di pasaran. Keluarga kerapu Plectropomus biasanya dipanggil kerapu conor, pisang, bara. Manakala satu lagi subspesies hampir sama nilai dengan Plectropomus iaitu Variola dikenali dengan panggil kerapu ekor bulan, bara, merah, ekor sabit dan macam-macam nama lagi.

 

Kerapu conor memiliki bentuk badan memanjang, badan membulat dan tidak gempal badannya seperti kebanyakan kerapu biasa yang kita temui. Bezanya kerapu ini dengan subspesies Variola ialah bentuk ekor. Rata-rata kerapu conor mempunyai lebar separa bulat manakala kerapu ekor bulan ekornya berbentuk seperti bulan sabit.

 

Kerapu Pujaan Ramai Si Conor

 

IKLAN

Sesuai dengan nama Inggerisnya blue-spotted sea bass / blue spotted coral trout / highfin coral grouper, badannya dipenuhi bintik-bintik biru di serata badannya. Warna asasnya ialah perang atau merah jambu cerah. Hujung sirip pelvik, anal dan ekor lebih gelap sedikit warnanya.

 

Tapi jangan keliru kerana warna ini berubah ketika berada di dalam air mengikut kedalaman dan warna persekitaran. Jenis kerapu ini memiliki sisik halus dan amat lembut badannya. Cuba cucuk jari ke atas badannya seolah-olah tiada sisik keras melindungi kulit.

 

Kerapu Pujaan Ramai Si Conor

 

Isinya halus dan amat putih sekali. Bebola mata hitam di kelilingi warna merah luaran. Rekod pembesaran boleh mencapai usia 26 tahun dengan panjang maksima 120cm dengan berat dilaporkan 23.6kg!

 

IKLAN

Kerapu conor jenis bintik biru ini adalah paling besar dalam subfamili Plectropomus.

 

Kerapu cukup sinonim dengan karang atau dasar berstruktur. Ia seumpama tinggal di hutan tebal daratan. Semakin banyak hutan diterokai semakin jauh haiwan masuk kedalam. Seperti kerapu conor juga.

 

Kerapu Pujaan Ramai Si Conor

 

Jenis ini amat sukar dipancing di lubuk yang lumrah dikunjungi nelayan dan pemancing. Peluang lebih besar jika pemancing dapat terokai lubuk ‘dara’ untuk menjerat pemangsa mahal amat digemari oleh golongan yang mampu.

 

Kerapu conor merupakan hidupan marin yang unik, mendiami lautan tropika di kedalaman lazim 3 hingga 100 meter. Kerapu sering diistilahkan ikan pemalas suka mendiamkan diri dan berselindung di celahan batu karang.

 

Kerapu Pujaan Ramai Si Conor

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI