Cuaca agak baik pada pagi itu dan selepas hampir 1 jam perjalanan kami sampai ke satu spot yang diperkatakan tekong Ruby merupakan spot panas untuk trolling. Tanpa membuang masa, kami semua melabuhkan set trolling dengan mengenakan gewang yang sinonim dengan kaedah ini antaranya ialah Halco Sorcerer dan Rapala Deep Tail Dancer.

 

Tidak sampai 30 minit menunda, joran Juslin di bahagian hadapan bot mengeluarkan tali tanpa henti diringi deringan drag dari Penn Fierce 4000. Riuh sekejap apabila GT seberat hampir 2kg berjaya dinaikkan menggunakan gewang Halco Sorcerer sebagai first catch kami pada trip ini.

 

Kenangan Manis Memancing Muara Beluran

 

Sesampainya kami di satu spot karang yang kedalamannya tidak sampai 10 meter, sekali lagi kami dikejutkan dengan deringan drag dari Ajiking Airmax 2000 milik Hasnor yang berjaya menaikkan kerapu dengan gewang TDD9 Parrot yang merupakan spesies wajib di kawasan karang.

 

Kami berpindah ke spot seterusnya untuk pancingan bottom disebabkan angin yang semakin kuat memaksa kami untuk berlindung di balik pulau. Berumpankan udang hidup, berbagai-bagai jenis ikan berjaya dinaikkan dengan menggunakan skill Beluran bak kata Azrul.

 

Disebabkan hujan renyai mula turun, kami semua terus berlabuh ke Pulau Jambongan untuk berteduh. Sebaik sahaja hujan reda, pemancing-pemancing yang masih lagi bertenaga terus mengenakan set casting untuk menduga pemangsa di bahagian jeti Pulau Jambongan.

 

Kenangan Manis Memancing Muara Beluran

 

Rakan penulis yang dari tadinya senyap menghendap baby GT akhirnya mendapat sambaran daripada ikan rare iaitu spesies flathead atau ikan baji menggunakan gewang Storm Thunder Crank. Dua ekor barracuda, seekor baby GT, 2 ekor Kerapu dan 3 ekor tetanda hasil casting  tidak sampai 1 jam di jeti sahaja sudah menunjukkan bahawa perairan di sekitar Sandakan masih lagi terpelihara.

 

Trip Repeat

IKLAN

 

Tepat jam 8.00 pagi, bot bergerak menuju ke satu takat yang dianggarkan sedalam 60 meter untuk pancingan dasar. Kebetulan kami terserempak dengan satu bot nelayan, kami sempat meminta sedikit bekalan umpan untuk pancingan dasar nanti.

 

Sesampainya di spot, kami semua melabuhkan umpan sotong yang baru diperoleh tadi. 10 minit berlabuh, akhirnya joran Juslin digetu oleh sang dasar. Dengan tarikan kurang agresif akhirnya Juslin berjaya menaikkan kerapu seberat hampir 600 gram.

 

Kenangan Manis Memancing Muara Beluran

 

Selepas aksi memancing hambar selepas itu, kami sepakat berpindah ke muara sungai untuk sesi trolling dan casting. Tidak lama menunda di satu kawasan anak sungai, kekili Pioneer Altitude Prestige milik Hasnor berdesing memuntahkan tali mengejutkan pemancing yang lain di atas bot.

 

Hampir 3 minit pertarungan, GT dianggarkan 1.5kg berjaya dinaikkan menggunakan gewang Storm Thunder Crank warna clown. Walaupun menggunakan set yang agak heavy, kehebatan GT melarikan diri masih berjaya membuatkan Hasnor kelam kabut meleraikan pertarungannya.

 

IKLAN

Kenangan Manis Memancing Muara Beluran

 

Tiba-tiba kami semua dikejutkan dengan aksi Juslin dengan set castingnya di hadapan bot dengan gewang ekonomi Bakau Jointed Red Headnya yang disedut dengan bunyian boof!. Tidak sampai 5 saat pertarungan, gewang Juslin melompat di atas air. Rabut. Terkejut kami setelah gewang ditarik split ring dan treble hook gewang beliau hilang entah ke mana.

 

Ujar tekong, kes patah split ring dan hook ini mungkin disebabkan angkara siakap atau selungsung, nama panggilan orang Sabah yang cukup terkenal dengan sifat rakusnya.

 

Juslin yang tidak berputus asa kembali melontarkan gewang yang sama ke satu suak kecil disambut kasar penghuni bakau. Akhirnya setelah puas mengepam kekili Pioneer Karman 2000 akhirnya seekor siakap merah seberat 2 kg yang merupakan siakap merah tunggal kami pada trip ini.

 

Kenangan Manis Memancing Muara Beluran

 

Azrul yang dari tadi senyap terus mendapat sambaran daripada baby kerapu di satu suak menggunakan gewang Salmo Butcher warna Fire Tiger.

IKLAN

 

Sedang asyik casting dan trolling, tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. Berkat pengalaman tekong Ruby yang tahu selok-belok kawasan sungai telah membawa kami ke satu kawasan teduhan di tepi bukit menunggu hujan reda.

 

Kenangan Manis Memancing Muara Beluran

 

Selepas hujan reda, sesi trolling diteruskan menuju ke arah laut dalam perjalanan pulang ke Jeti Beluran. Hampir 1 jam menunda tiada hasil, akhirnya sekali lagi joran Daiwa Palie bengkok menahan larian ikan.

 

Pertarungan hampir 3 minit hingga ke bawah bot, akhirnya sekali lagi gewang Strike Pro Alpha Minnow 95 Red Head berjaya mendaratkan seekor barracuda bersaiz kasar, dianggarkan seberat 3kg. Bahagian belakang bot dimeriahkan lagi dengan kerapu yang dinaikkan tekong menggunakan Rapala TDD9 Parrot.

 

Kenangan Manis Memancing Muara Beluran

 

Juslin yang memulakan trip kami dengan ‘first catch’ GTnya menggunakan gewang Halco Sorcerer sekali lagi mengakhiri trip ini dengan menggunakan gewang Halco Sorcerer yang berjaya menaikkan seekor barracuda anggaran seberat 2kg selepas hampir 2 jam kami menunda.

 

Dengan selamatnya barracuda dinaikkan ke atas bot, berakhirlah trip newbies yang betul-betul memberi seribu macam kenangan manis buat kami yang pertama kali menduga penghuni air masin ini.

 

Kenangan Manis Memancing Muara Beluran

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI