Kenali Tabiat Dan Perangai Ikan Toman

 

Kalau jumpa kumpulan baby toman (toman jalur panjang sejengkal) casting guna spoon atau minnow saiz 5. Tunggu baby toman ni naik ambil udara lepas tu cast cast gewang tu berenang melalui kumpulan baby-baby toman.

Ni sesi pemanas badan je… suka-suka tangkap lepas gian. Untung-untung mama dia makan.

 

 

Kalau toman naik ambik udara perlahan-lahan dan lepas turun balik dengan gemalai, perangai toman jenis ini sesuai pakai top water. Try dulu gewang top water yang senyap yang takde ball bearing.

 

Kalau dia tak mau, pakai pulak yang ada bearing. Kalau tak mau jugak, pakai yang bising sikit macam popper.

Tak mau lagi, pakai la gewang renangan cetek. Jalan terakhir pakai gewang selaman dalam. Kalau itu adalah toman rempit, pakai la gewang propeller. Toman rempit suka terkam propeller.

Dia macam geram bila tengok air berkocak tu. Tapi toman besar atau saiz mega kurang sikit nak bedal propeller ni.

 

 

Kalau toman jenis naik laju-laju dan turun pun laju-laju, toman macam ni susah sikit nak dapat. Pakai gewang deep diving atau atau sinking terbaik. Pakai la gewang sama ada yang panjang-panjang atau yang gemuk macam Rapala Risto Rap 7 atau 8.

 

Kalau toman berenang santai-santai… kita boleh nampak dia berenang di sub permukaan, yang ni memang best. Toman jenis ni adalah abang kawasan sebab biasanya kalau perangai dia macam ni dia la yang punya kawasan (territorial behaviour).

Pakai la gewang renangan cetek dan lakukan gewang itu berenang depan muka dia.

 

 

Kalau jumpa pasangan induk bawa anak-anak… Mana-mana gewang yang disenaraikan tadi boleh pakai. Baling ke arah anak-anak dia. Dia anggap ada pemangsa cuba kacau anak dia. Maka dia akan serang gewang tu.

 

Tapi kalau berpuluh kali baling dan tukar macam-macam gewang tak dapat jugak, abaikan je la. Mungkin pemancing lain dah strike dia terlebih dahulu.

Mulut sakit dan memori dia masih kuat pasal gewang. Jadi lebih bagus dia bawak anak dia lari dari nak cuba protect anak dia.

 

 

Ada masanya kita akan bertemu dengan toman sedang berpacaran, bergerak berdua-duaan dan kadangkala bertiga pun ada. Kita boleh tau toman ni sedang dalam proses membiak sebab boleh nampak dia naik sedut udara pun berdua.

 

Kalau yang sedang hangat berpasangan secara berduaan ni memang susah sikit nak strike. Biasalah tengah hangat bercinta… mana nak layan sangat gewang. Tapi kalau ada 3 ekor yang naik sekali ambik udara, peluang untuk dapat strike sangat tinggi.