Taksonomi

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Cypriniformes

Family: Cyprinidae

Subfamily: Squaliobarbinae

Genus: Ctenopharyngodon

Species: C. idella

Binomial name: Ctnenopharyngodon idella (Valenciennes in Cuvier & Valenciennes, 1844)

 

Kenali Spesies Ikan Tongsan Sisik Kasar

 

Ikan tongsan sisik kasar tau turut disebut ikan kap rumput, dengan nama umumnya grass carp (Ctenopharyngodon idella) adalah spesies ikan air tawar herbivora bersaiz besar dari keluarga Cyprinidae yang berasal dari Asia Timur, dengan rantau asli dari Vietnam utara ke Sungai Amur di sempadan Siberia-China.

 

IKLAN

Ia diternak di negara China untuk makanan, tetapi diperkenalkan di Eropah dan Amerika Syarikat untuk mengawal rumpai akuatik.

 

Kenali Spesies Ikan Tongsan Sisik Kasar

 

Ia adalah ikan besar besar yang mampu bertahan dengan sungai berarus keruh, dan bertoleransi dengan suhu. Ikan tongsan sisik kasar akan memasuki keadaan reproduktif dan bertelur pada suhu 20 hingga 30 ° C.

 

Di Amerika Syarikat, ikan ini juga dikenali sebagai white amur, yang berasal dari Sungai Amur, di mana spesies itu mungkin asli, tetapi tidak banyak jumlahnya. Namun spesies Ini tidak boleh dikelirukan dengan white amur bream (Parabramis pekinensis), yang bukanlah saudara terdekat.

 

Kenali Spesies Ikan Tongsan Sisik Kasar

 

IKLAN

Morfologi

 

Ikan ini mempunyai bentuk badan yang berbentuk lentur, montel dan torpedo. Hujung mulutnya sedikit serong dengan bibir yang tidak berisi dan tidak ada barbel. Warna badan adalah zaitun gelap, menghampir warna coklat keemasan di sisi, dengan perut putih dan skala besar.

 

Ikan ini membesar dengan pesat. Spesies juvenil yang diukur pada musim bunga pada 20 cm akan mencapai lebih dari 45 cm. Panjang purata kira-kira 60-100 cm. Panjang maksima ialah 2 meter dan tumbesaran mereka meningkat hingga 45 kg.

 

Kenali Spesies Ikan Tongsan Sisik Kasar

 

Menurut satu kajian, mereka hidup purata lima hingga sembilan tahun, dengan spesies tertua mencapai 11 tahun. Mereka mampu makan hingga tiga kali berat badan mereka sendiri setiap hari.

IKLAN

 

Taburan dan habitat

 

Spesies grass carp ini telah diperkenalkan ke banyak negara di seluruh dunia. Di Hemisfera Utara, negara dan wilayah pengenalan termasuk Taiwan, Israel, Jepun, Filipina, Amerika Syarikat, Mexico, India, Malaysia, Belanda, Switzerland, Republik Ceko, Slovakia, Croatia, Serbia, Slovenia, Montenegro, Bosnia dan Di kawasan Hemisfera Selatan, mereka telah diperkenalkan ke Argentina, Venezuela, Fiji, New Zealand, Australia, Afrika dan Malaysia sendiri.

 

Kenali Spesies Ikan Tongsan Sisik Kasar

 

Di Amerika Syarikat, spesis ini mula-mula diimport pada tahun 1963 dari Taiwan dan Malaysia bagi kemudahan akuakultur di Alabama dan Arkansas.

 

Ikan ini mampu menjadi pejuang yang kuat terhadap joran dan kekili. Namun disebabkan ia bersifat vegetarian dan kesulitan tersendiri, mereka mungkin sukar untuk ditangkap. Umpan bagi memangcing kap rumput terdiri dari jagung dalam tin, tomato ceri, dan walaupun tabiat herbivora mereka, kadang-kadang juga akan makan haiwan lain.

 

Kenali Spesies Ikan Tongsan Sisik Kasar

 

Tabiat menabur umpan atau rasuah dengan jagung atau roti putih dan menggunakan umpan potongan roti kecil pada mata kail mampu membantu untuk memerangkap spesies ini. Terutamanya spesies di kolam ternak atau kolam pancing dengan teknik apungan. Rekod IGFA untuk kap rumput yang ditangkap dengan menggunakan pancing ialah 39.75 kg, yang ditangkap di Bulgaria pada tahun 2009.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI