Bentuk Dan Ciri Fizikal

 

Bentuknya menyerupai ikan siakap merah cuma giginya tidak sehebat yang dimiliki MJ. Warna sisik lebih lebih gelap dari spesies merah jalang. Warna badannya tidak merah keseluruhan, lebih kekuningan di bahagian sirip dorsal, pelvik maupun ekor.

 

Ekor lebar tegak selari. Mata ikan ini hitam gelap sempena nama ia diambil dari kilauan pucat. Seperti merah lain warna pudar apabila mati atau berubah mengikut warna air sekeliling kawasan wilayahnya. Warna lebih terang dan menarik jika air setempat jernih dan sebaliknya.

 

Ia boleh membesar hingga 79 cm panjang mencecah berat hingga 10 kg namun amat jarang untuk melihat saiz sebegini. Saiz yang biasa dipancing ialah anggaran berat 1 kg atau saiz lazim 40cm. Musim terbaik memancingnya ialah selepas waktu bertelur di antara Julai hingga September.

 

Kenali Spesies Ikan Merah Pucat!!

 

Merah pucat adalah sejenis merah ‘table size’ dan saya belum melihat merah ini lebih dari 5kg. Bukan mustahil jika ia membesar untuk saiz maksimum jika wilayah pembiakannya tidak diganggu kehadiran manusia.

IKLAN

 

Habitat Dan Sifat

 

Ikan merah pucat adalah sebahagian dari ikan marin dan berkarang. Ia mudah ditemui di dasar laut dipenuhi dengan terumbu karang, tetapi tidak mustahil baginya untuk meronda dan berkeliaran di luar hutan karang di dasar lautan.

 

Lazimnya kawasan dataran terpilih adalah jenis dasar berpasir, lumpur keras dan di antara celahan tompokan batu karang. Selain itu habitat buatan juga mudah dikunjungi oleh kumpulan ikan merah pucat untuk membiak dan memburu sumber makanan.

 

 

IKLAN

Kenali Spesies Ikan Merah Pucat!!

 

Habitat tiruan termasuk kawasan unjam, tukun tayar, konkrit, bot serta tukun kapal karam yang ditinggalkan. Kini ikan ini banyak menghuni pada kedalaman air melebihi 100 kaki. Paling cantik kedalaman dasar sekitar 200 hingga 300 kaki dan peluang untuk mendapatkan kumpulan besar.

 

Seperti hidupan marin lain kumpulannya adalah terdiri dari satu kelompok induk membesar bersama dan tidak gemar berkongsi dengan saiz yang besar. Ini bertujuan mengelakkan spesies yang kecil dibuli dan sesetengahnya dimakan sesama sendiri atau spesies yang lebih besar. Ia adalah spesies karnibal.

 

Kenali Spesies Ikan Merah Pucat!!

IKLAN

 

Nama Saintifik: Lutjanus Erythropterus

Keluarga: Lutjanidae

Nama Lain: Merah, Temenggung, Merah Mata Hitam,

Nama global: Crimson Snapper

Ciri Fizikal: Warna merah cerah, terutama pada bahagian bawah. Bahagian sirip dan ekornya merah kekuningan.

Diet: Kebanyakan sumber makanan adalah hidupan dasar termasuk anak ikan, ketam dan sebagainya.

Habitat: Dari muara berbatu hingga lautan. Tumpuan pada kawasan karang

Taburan: Laut Arab hingga ke Lautan Hindi. Selatan Jepun ke Utara Australia dan Papua New Guinea

Tempatan: Sabah, Sarawak dan Laut China Selatan serta laluan (lubang) pantai Barat Semenanjung

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI