Ikan jemuduk atau nama umumnya bludger, juga dikenali sebagai bludger trevally, nakedbreast trevally dan Bleeker’s jackfish adalah spesies ikan laut bersaiz besar yang meluas di dalam keluarga jack, Carangidae.

Jemuduk atau bludger diklasifikasikan dalam genus Carangoides, sekumpulan ikan yang lazimnya dikenali sebagai jack dan trevallies dan membawa nama binomial Carangoides gymnostethus.

 

Taburan jemuduk agak luas merangkumi seluruh kawasan tropika ke subtropika di Lautan Hindi dan barat LautanPasifik, Afrika Selatan di barat, sepanjang Afrika timur dan utara ke Laut Merah.

Pengedarannya di Lautan Hindi meluas ke timur ke India, Asia Tenggara, Indonesia, Malaysia dan sejauh selatan Australia utara.

 

Bludger trevally merupakan spesies ikan bersaiz besar yang mampu membesar panjang melebihi 90 cm dan mencapai berat maksimum yang direkodkan seberat 14.50 kilogram.

Ia mempunyai bentuk badan yang sangat mirip dengan yellowspotted trevally, hanya lebih panjang dan lebih berbentuk silinder berbanding kebanyakan spesies dalam genus Carangoides.

 

Spesies dalam keluarga trevally seperti gerong belang dan cupak ini mendiami perairan tropika dari pantai dan terumbu karang berbatu, di mana mereka memakan ketam kecil, udang dan ikan.

IKLAN

 

Ketika juvenil, jemuduk memiliki garis besar bujur yang berubah mengikut perubahan usia.

Ia memiliki warna badan perak kehijauan secara keseluruhan sebagai ketika juvenil dan apabila dewasa memiliki warna kehijauan di bahagian atas dan lebih keperakan di bahagian bawah badan.

 

Pada semua peringkat kehidupannya, ikan ini mempunyai beberapa bintik coklat atau keemasan di garisan lateral badan, tetapi jauh lebih sedikit berbanding yellowspotted trevally atau jemuduk bintik. Sirip dorsal, sirip anal dan kaudal adalah hijau buah zaitun.

 

IKLAN

Jemuduk memiliki profil kepala cembung dan berkurang dengan curam bergantung kepada usia.

Sirip dorsal berada di dua bahagian yang berbeza, yang pertama terdiri daripada lapan duri manakala yang kedua terdiri daripada satu duri dan 28 hingga 32 sirip filamen lembut.

 

Sirip analnya mempunyai dua unit duri yang terpisah secara berurutan diikuti oleh tulang belakang yang disertai 24 hingga 26 filamen lembut dan sirip pelvik mempunyai satu tulang belakang dan 18 hingga 20 filamen lembut.

 

Secara umumnya ikan jemuduk dianggap sebagai antara ikan sukan yang baik dan menghiburkan kerana mampu memberikan tentangan yang bagus ketika dipancing.

IKLAN

Namun ia bukanlah ikan meja makan terbaik kerana memiliki daging yang agak berminyak dan lembik. Sebaliknya dagingnya itu amat sesuai untuk dijadikan umpan bagi memancing spesies ikan lainnya.

 

Bludger Trevally ini ketika juvenil sering mencari makanan secara berkumpulan namun apabila semakin dewasa ia lebih sering ditemui secara bersendirian.

Biarpun jemuduk mampu membesar sehingga 14.50 kilogram namun spesimen yang lazim ditemui, khususnya yang dipancing sekitar tiga hingga enam kilogram sahaja.

 

 

baca juga Penangan Gerombolan Jemuduk Tioman

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI