Sebut saja pasal alu-alu ramai pemancing terbayangkan barisan gigi yang kerap memotong perambut pancing. Kebiasaannya ia mempunyai dua taring yang lebih panjang di hadapan dan diikuti lapisan gigi condong di antara satu sama lain hingga ke hujung bahagian mulutnya.

 

Setengahnya mempunyai belang yang pudar di badan dan hampir tidak kelihatan apabila ia mati. Kebanyakannya memiliki warna badan keperakan dan tirus di bahagian hadapan, membulat di tengah dan leper hingga ke belakang.

 

Kenali Spesies Ejen Lembaga Hasil Lautan Popular

 

Dengan ekor lebar bercabang menilai kelajuan ikan ini berenang. Sirip dorsal pertama dan sirip dorsal kedua kecil dan tidak bersambung dan berjauhan. Sama seperti sirip anal dan pelvik.

 

Sebagai predator, ia biasanya bergerak secara berkumpulan. Satu kumpulan spesies bergigi tajam ini berjumlah sehingga beribu ekor. Ikan yang bersaiz besar dalam kumpulan yang banyak tidak gentar kepada mangsa yang lebih besar darinya.

 

Ia mampu menyerang ikan mersuji atau jerung dalam satu serangan berkumpulan. Tenuk umpamanya menyerang manusia dan kebanyakan serangan ke atas manusia yang terjadi biasanya jerung dipersalahkan.

IKLAN

 

Kenali Spesies Ejen Lembaga Hasil Lautan Popular

 

Sesetengah alu-alu bergerak dalam kumpulan yang kecil dan pernah didapati merayau sehingga berbatu dari kuala sungai air masin. Alu-Alu amat aktif pada waktu lewat petang membawa kepada dinihari dan paling aktif di waktu malam memburu mangsa yang lebih terdiri dari anak-anak ikan.

 

Pada siang hari ia gemar mendiami satu-satu kawasan setempat dan berdekatan. Ia akan menyerang mangsa yang lalu di kawasannya sahaja. Seperti contoh ia menyambar gewang di permukaan air siang hari. Sebab itu jika nampak ia satu kawasan di siang hari, malam ia pasti lesap keluar mencari makanan.

 

Kenali Spesies Ejen Lembaga Hasil Lautan Popular

IKLAN

 

Sesetengah kajian juga menyebut ikan bergigi yang tak perlu diasah ini menyerang mangsa tidak kira besar atau tidak hanya untuk keseronokan dan hiburan sesama mereka. Ini juga sebagai latihan untuk menguji kecekapan dan kepantasan memburu mangsa di waktu lapar serta untuk mengesahkan gigi yang dah tajam agar senang memotong mangsa termasuklah perambut tangsi pemancing.

 

Terdapat 5 jenis spesimen jenis Sphyraena yang mendominasi keluarga ikan Sphyraedinae iaitu Barracuda, Forsteri, Obtusata, Putnamiae dan Jello. Perbezaan ketara di antara jenis alu-alu di atas ialah rupa bentuk muncung di mulut serta sisik. Jenis yang besar mempunyai mulut lurus ke bawah manakala yang kecil kelihatan mendongak ke atas.

 

Tenuk dan alu-alu ekor hitam dan kuning mempunyai sisik kasar dan sebaliknya untuk dua jenis kacang dan anak seer yang bersisik halus dan lembut. Tenuk juga dilaporkan membesar hingga menjangkau 4 meter dan saiz sebegini jarang terdapat di perairan negara kita.

 

IKLAN

Kenali Spesies Ejen Lembaga Hasil Lautan Popular

 

Keluarga: Sphyraenidae

Nama Lain: Alu-Alu, Kekacang, Kacang-Kacang, Tenuk

Ciri Fizikal: Badan berbentuk selinder bulat memanjang dan leper di bahagian ekor. Mulut tirus dan di barisi gigi tajam yang kuat.

Diet: Ikan, sotong, udang.

Habitat: Kawasan persisiran pantai dan luar pantai berkarang, kuala sungai dan pulau.

Taburan: Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Laut China Selatan hingga selatan laut Pasifik.

 

Kenali Spesies Ejen Lembaga Hasil Lautan Popular

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI