Mungkin ramai yang terkejut jika dikatakan ada spesies ikan yang mampu menyebabkan anda khayal atau berhalusinasi setelah memakannya. Jangan pulak terkejut jika dikatakan spesies ikan ini terkenal sebagai recreational drug utama ketika zaman memerintahan Empayar Rom. Recreational drug bermaksud bahan ambilan untuk tujuan keseronokan dan bukan untuk tujuan perubatan, contohnya rokok atau alkohol seperti pada hari ini.

 

Spesies salema porgy atau nama saintifiknya Sarpa salpa (S. salpa) ialah sejenis ikan bream. Ikan ini boleh ditemui di perairan Atlantik Timur serta Laut Mediterranean dari Cyprus hingga ke Afrika Selatan.

 

Kenali Salema Porgy – Spesies Menyebabkan Halusinasi

IKLAN

 

Jalur berwarna emas pada badan ikan cow bream ini merupakan antara tanda pengenalan utama ikan ini. Spesies ini dilaporkan mampu menyebabkan simptom halusinasi.

 

Simptom halusinasi ini pernah dilaporkan dalam tahun 2006 apabila 2 orang lelaki memakan menu ikan ini di sebuah restoran di Mediterranean. Beberapa minit setelah memakan spesies S. salpa ini, mereka mulai tidak sedarkan diri dan berhalusinasi.

IKLAN

 

Kenali Salema Porgy – Spesies Menyebabkan Halusinasi

 

Simptom tersebut berlarutan selama 36 jam sebelum mereka kembali normal. Menurut mangsa, pengalaman ketika simptom halusinogen begitu menakutkan bagi mereka. Mereka menjelaskan melihat visual-visual dan suara-suara yang sukar dijelaskan setelah memakan ikan tersebut.

IKLAN

 

Begitu pun, menurut kajian saintifik, dalam kes sebegini, penyebab halusinogen bukanlah akibat daripada ikan S. salpa secara langsung. Simptom halusinogen setelah memakan ikan ini sebenarnya berpunca daripada alga dan phytoplankton tertentu yang menjadi diet utama bagi S. salpa ini.

 

Kenali Salema Porgy – Spesies Menyebabkan Halusinasi

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI