Umpun-umpun atau perumpun pasir merupakan antara umpan yang agak popular diguna pakai oleh kaki pancing pantai mahupun muara. Walaupun saiznya lebih kecil berbanding umpun-umpun yang lain, namun faktor ketahanannya selain ia mudah dicari menjadikan ia sering menjadi pilihan kaki pancing.

Kami kongsikan sedikit sebanyak info mengenai perumpun pasir buat pemancing yang menggemari aktiviti memancing di pantai atau muara.

 

 

Habitat:

Sesuai dengan namanya, umpun-umpun pasir menjadikan kawasan berpasir sebagai habitatnya. Kebiasaannya umpun jenis ini senang ditemui di kawasan yang mempunyai pasir yang kasar. Khususnya kawasan berpasir dan bertanah lumpur.

 

IKLAN

Cara Mencari Perumpun Pasir:

Terdapat pelbagai kaedah untuk mencari dan mendapatkan perumpun pasir ini. Cara yang paling mudah adalah dengan menggunakan skop atau cangkul sahaja. Namun untuk mendapatkan saiz umpun pasir yang lebih kasar, teknik menangkap menggunakan tangan amat popular. Bagi kaedah ini anda perlulah cekap menggunakan tangan.

 

 

Pada kebiasaannya, campuran dedak ayam dan belacan atau ikan busuk sering digunakan untuk menarik perhatian perumpun ini keluar dari pasir dan tangan haruslah sepantas yang mungkin untuk menarik umpan ini.

IKLAN

 

Spesies sasaran:

Gelama, bolos, daun baru, semilang, gerut-gerut, kerapu, tetanda, pari. Pernah juga pemancing berjaya menjinakkan siakap dengan perumpun pasir ini.

 

 

IKLAN

Cara Menggunakan Perumpun Pasir:

Umpun-umpun pasir dicangkuk padat pada mata kail. Lebih efektif jika menggunakan perambut 2 mata atau perambut apollo.

 

Lokasi sesuai:

Pantai berpasir, muara, tambak berbatu.