Penipuan sememangnya tidak dapat lari dari apa juga bidang hobi yang diceburi termasuklah memancing.

Penipuan dalam pertandingan memancing sebenarnya hanyalah salah satu penipuan yang terdapat dalam dunia memancing.

Masih banyak lagi jenis penipuan yang ada dan di sini kami senaraikan beberapa jenis penipuan yang telah dikesan.

 

TIPU UMPAN

Tipu umpan tidak sama dengan umpan tipu. Jika umpan tipu itu gewang, tipu umpan juga turut melibatkan gewang.

Tipu umpan yang dimaksudkan ialah pemancing yang tidak menyatakan umpan sebenar yang digunakan ketika memperoleh tangkapan bonus.

Terutamanya pemancing kolam air tawar yang begitu taksub pada sesuatu umpan dan sama sekali akan mendedahkan umpan sebenar yang digunakan.

 

UMPAN TIPU

Sama ada anda setuju atau tidak, hanya dengan menggunakan gewang, ia secara tidak langsung menjadikan anda seorang penipu.

IKLAN

Iyalah, nama pun dah umpan tipu. Namun, penipuan jenis ini tidaklah dianggap sebagai satu kesalahan dan sama sekali tidak menyakitkan hati mana-mana pihak kecuali ikan sahaja.

 

Kenali Jenis-Jenis Penipuan Dalam Hobi Memancing!!

 

TIPU LUBUK

Rasanya semua pemancing sudah faham dengan maksud tipu lubuk. Jika dibuat perbandingan, pemancing yang paling kuat menyembunyikan atau berbohong tentang kedudukan sesuatu lubuk ialah para caster atau pengilat.

Jarang sangat nak jumpa caster yang beritahu secara tepat dan jujur lubuk yang mana dia memperoleh kelah atau sebarau monster.

IKLAN

 

TIPU TANGKAPAN

Tipu tangkapan ni memang banyak dilakukan oleh para pemancing. Ada yang mengaku pernah mendaratkan sesuatu spesies itu sedangkan tak pernah dapat strike. Sejenis lagi ialah yang jenis suka bergambar dengan ikan orang lain tetapi claim ikan tu dia yang berjaya tangkap.

 

Kenali Jenis-Jenis Penipuan Dalam Hobi Memancing!!

 

TIPU SAIZ

IKLAN

Tipu saiz ikan ini lebih kurang macam tipu hak milik tangkapan jugaklah. Ia berlaku dalam dua keadaan juga. Yang pertama, dapat ikan saiz curut je tapi sembang kat orang lain macam dapat monster.

Dan yang kedua, jenis yang suka nak menampakkan ikan macam besar melalui teknik fotografi. Rasanya, penipu jenis ini memang banyak jumlahnya.

 

TIPU JUAL BELI

Jenis kaki menipu dalam jual beli barangan pancing ini pun tidak kurang jumlahnya. Para penipu dari jenis ini bukan saja bijak menipu bahkan juga cekap menghilangkan diri apabila kantoi. Tau-tau hilang begitu saja.

 

Kenali Jenis-Jenis Penipuan Dalam Hobi Memancing!!

 

TIPU BINI

Ada tak sesiapa yang tidak pernah menipu isteri untuk pergi memancing? Baguslah kalau tak pernah tipu bini. Tapi, tipu bini untuk pergi memancing itu lebih bagus daripada tak pergi memancing kerana takut bini.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI