Istilah Asian Carp atau Kap Asian adalah merujuk kepada ikan dalam keluarga Cyprinid seperti Goldfish (ikan mas), koi dan common carp (leekoh).

Dalam dunia spesies akuatik, istilah Asian Carp secara khusus merujuk kepada empat spesies yang diperkenalkan dan memberi ancaman besar kepada persekitaran air tawar:

baca juga kenali ikan kap rumput

 

bighead carp (kap kepala besar – Hypophthalmichthys nobilis), silver carp (kap perak – H. molitrix), black carp (tongsan hitam – Mylopharyngodon piceus), dan grass carp (kap rumput – Cendopharyngodon idella).

 

Walaupun mereka akan mendiami tasik dan kolam, Asian Carp lebih menyukai sungai-sungai yang besar dan arus bergerak perlahan dengan kekeruhan yang tinggi, tahap sederhana hingga rendah oksigen dan suhu air sederhana.

 

(Fakta: Di kebanyakan tempat di Asia, ikan emas adalah simbol kemakmuran dan kehidupan yang panjang.)

 

Kap Kepala Besar

 

Ikan kap kepala besar mendapat nama sempena bentuk kepalanya yang besar seperti piala tanpa tulang, diidentifikasi oleh banyak tompok gelap pada sisi badannya, mulut besar, dan

rahang bawah yang memanjang melewati rahang atas (bayangkan rupa anjing bulldog, tetapi dengan lebih lendir).

IKLAN

Matanya terletak sangat rendah di kepalanya dan umumnya terlihat ke bawah. Spesimen dewasa ikan ini dapat membesar panjang sehingga 4 kaki dan berat lebih dari 100 pound.

Kenali Ikan Kap Asia!!

 

Kap Perak

 

Ikan kap perak atau tongsan sisik halus memiliki warna yang sangat seragam yang berubah dari perak cerah ketika remaja ke rona lebih kehijauan apabila dewasa.

Kepala ikan mas perak juga tidak sebesar ikan kap kepala besar dengan mulut terbalik besar dan mata besar yang rendah pada kepala terlihat sedikit ke bawah.

Spesimen dewasa ikan kap perak juga mampu membesar sehingga 4 kaki panjang dan memiliki berat 75-100 lbs.

Kenali Ikan Kap Asia!!

IKLAN

 

Kap Rumput

 

Ikan kap rumput memiliki bentuk tubuh lonjong dibandingkan dengan yang dikompresi secara lateral (diratakan dari sisi ke sisi) tubuh spesies ikan kap lainnya.

Warna tubuh gelap kelabu keperakan di atas dengan sisi badan sedikit keemasan dan perut berwarna putih. Sisik ikan kap rumput sangat besar dan dikatakan seperti menyerupai pola pagar rantai.

 

Maka tidak hairanlah ia juga digelar ikan tongsan sisik kasar di negara kita. Ikan kap rumput ini mampu membesar sehingga 5 kaki panjang dan berat yang sangat luar biasa, 143 lbs.

Kenali Ikan Kap Asia!!

IKLAN

 

Kap Hitam

 

Ikan kap hitam atau tongsan hitam sangat mirip dengan kap rumput, tetapi memiliki warna coklat hitam secara keseluruhan dan sirip kelabu kehitaman.

Tubuh ikan kap hitam dimampat dan berbentuk torpedo. Pharyngeal teeth atau gigi faring berwarna hitam ikan kap hitam menyerupai geraham manusia dan digunakan untuk menghancurkan cengkerang siput dan moluska.

Ini bersaiz monster ini juga mampu membesar panjang sehingga 5 kaki panjang dan dengan berat 150lbs.

Kenali Ikan Kap Asia!!

 

(Fakta: Ikan Kap Asia mampu makan 5-40% dari berat tubuhnya setiap hari)

baca juga keluarga kap popular

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI