Ia adalah spesies ikan air tawar herbivora bersaiz besar dari keluarga Cyprinidae yang berasal dari Asia Timur, dengan rantau asli dari Vietnam utara ke Sungai Amur di

sempadan Siberia-China. Ikan kap Asia juga merupakan satu-satunya spesies dalam genus Ctenopharyngodon.

 

Ia diternak di negara China untuk makanan, tetapi diperkenalkan di Eropah dan Amerika Syarikat untuk mengawal rumpai akuatik.

Ia adalah ikan besar besar yang mampu bertahan dengan sungai berarus keruh, dan bertoleransi dengan suhu. Kap rumput akan memasuki keadaan reproduktif dan bertelur pada suhu 20 hingga 30 ° C.

 

Di Amerika Syarikat, ikan ini juga dikenali sebagai white amur, yang berasal dari Sungai Amur, di mana spesies itu mungkin asli, tetapi tidak banyak jumlahnya.

Namun spesies Ini tidak boleh dikelirukan dengan white amur bream (Parabramis pekinensis), yang bukanlah saudara terdekat.

 

Morfologi

 

Ikan kap rumput mempunyai bentuk badan yang berbentuk lentur, montel dan torpedo. Hujung mulutnya sedikit serong dengan bibir yang tidak berisi dan tidak ada barbel.

Garis sisi yang lengkap mengandungi 40 hingga 42 skala. Gigi yang luas, licin, dan pharyngeal disusun dalam formula 2, 4-4, 2.

 

Sirip dorsal mempunyai lapan hingga 10 fialemn lembut, dan sirip anal ditetapkan lebih dekat kepada ekor daripada kebanyakan kap lain.

IKLAN

Warna badan adalah zaitun gelap, menghampir warna coklat keemasan di sisi, dengan perut putih dan skala besar.

 

Info Spesies : Kenali Ikan Kap Rumput!!

 

Ikan kap rumput tumbuh dengan pesat. Spesies juvenil yang diukur pada musim bunga pada 20 cm akan mencapai lebih dari 45 cm.

Panjang purata kira-kira 60-100 cm. Panjang maksima ialah 2 meter dan tumbesaran mereka meningkat hingga 45 kg.

 

Menurut satu kajian, mereka hidup purata lima hingga sembilan tahun, dengan spesies tertua mencapai 11 tahun. Mereka mampu makan hingga tiga kali berat badan mereka sendiri setiap hari.

 

Taburan dan habitat

IKLAN

 

Ikan kap rumput telah diperkenalkan ke banyak negara di seluruh dunia. Di Hemisfera Utara, negara dan wilayah pengenalan termasuk Taiwan, Israel, Jepun, Filipina, Amerika

Syarikat, Mexico, India, Malaysia, Belanda, Switzerland, Republik Ceko, Slovakia, Croatia, Serbia, Slovenia, Montenegro, Bosnia dan Di kawasan Hemisfera Selatan, mereka telah

diperkenalkan ke Argentina, Venezuela, Fiji, New Zealand, Australia, Afrika dan Malaysia sendiri.

 

Di Amerika Syarikat, spesis ini mula-mula diimport pada tahun 1963 dari Taiwan dan Malaysia bagi kemudahan akuakultur di Alabama dan Arkansas.

Pelepasan pertama ke sistem perairan terbuka dipercayai secara tidak sengaja pada tahun 1966 dari Stesen Eksperimen Pertanian Ikan dan Hidupan Liar AS di Stuttgart, Arkansas, diikuti dengan perkenalan yang dirancang bermula pada tahun 1969.

 

Info Spesies : Kenali Ikan Kap Rumput!!

IKLAN

 

Selepas itu, ia telah diperkenalkan secara meluas sama ada menyalahi undang-undang dan tidak sengaja.

Menjelang tahun 1970 spesies itu telah diperkenalkan ke 40 negeri, dan sejak itu dilaporkan dalam 45 negara 50 negara.

Ikan kap rumput karang memerlukan sungai-sungai panjang untuk bertahan hidup dan mam bertelur pada usia yang sangat muda.

 

Ikan kap rumput mampu membesar dengan pesat dan mampu menjadi pejuang yang kuat terhadap joran dn kekili.

Namun disebabkan ia bersifat vegetarian dan kesulitan tersendiri, mereka mungkin sukar untuk ditangkap. Umpan bagi memangcing kap rumput terdiri dari jagung dalam tin,

tomato ceri, dan walaupun tabiat herbivora mereka, kadang-kadang juga akan makan haiwan lain.

 

Tabiat menabur umpan atau rasuah dengan jagung atau roti putih dan menggunakan umpan potongan roti kecil pada mata kail mampu membantu untuk memerangkap spesies ini.

Terutamanya spesies di kolam ternak atau kolam pancing dengan teknik apungan. Rekod IGFA untuk kap rumput yang ditangkap dengan menggunakan pancing ialah 39.75 kg, yang ditangkap di Bulgaria pada tahun 2009.

 

Info Spesies : Kenali Ikan Kap Rumput!!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI