Kenangan kisah seram sewaktu trip pancing dan memburu ini berlaku kira-kira tujuh tahun lalu. Lokasinya berhampiran sempadan Malaysia-Thailand. Waktu itu kami cuma berenam. Kami mula memancing pada waktu tengah hari hinggalah ke lewat petang. Hasil memancing dapatlah kelah berapa ekor. Apabila hari hampir senja, kami bergerak naik balik ke tapak perkhemahan.

 

Dalam perjalanan kami semua terasa macam ada orang yang sedang berjalan tidak jauh di hadapan kami seramai tiga empat orang. Saiz orang tu paras pinggang kami je! Tiba-tiba seorang demi seorang kawan kami ni menegur dan suluhkan lampu, terus makhluk tu lari sambil memekik. Kami pun lari terus ke arah kem. Sampai di kem hujan pun turun beserta angin kuat.

 

Kena Sorok Oleh Penunggu Lubuk

 

Rupanya dalam kelam-kabut itu salah seorang kawan hilang entah ke mana. Malam itu kami tak senang duduk memikirkan nasib kawan yang hilang. Namun kami tak dapat nak pada malam itu. Kami plan nak cari pada esok hari dan memohon pertolongan Allah yang tau nasib dia pada malam tu.

 

IKLAN

Pada keesokan pagi sekitar jam 5.40 kami laungkan azan dan berdoa agar kawan tu ditemukan dan kami pun bergerak untuk mencarinya. Setelah beberapa jam mencari, sekitar jam 9.00 pagi akhirnya bertemu juga. Kami terlihat kawan kami ini duduk di banir pokok ara yang sangat besar dan menyeramkan. Kawan kami tu langsung tak bersuara.

 

Kena Sorok Oleh Penunggu Lubuk

 

Kami lihat keadaan sekeliling pokok tu agak bersih. Aķar pokok sebelah belakang tu bentuknya seperti buaian. Memang seram gila. Kami terus papah dia ke kem dan kemas barang untuk balik. Sepanjang perjalanan dia langsung tak bersuara… mukanya pucat semacam je.

IKLAN

 

Setelah tiba di kawasan perkampungan, kami pun bawa kawan kami itu berjumpa dengan seorang ustaz untuk berubat. Pada malam itu barulah dia sedar dan boleh bercakap. Dia beritahu time kami jumpa orang yang saiz paras pinggang tu lalu dan lari, dia terlihat ada perempuan tua sedang duduk di atas dahan merenungnya.

 

Kena Sorok Oleh Penunggu Lubuk

 

IKLAN

Dia cuba untuk teriak panggil kami tapi suaranya tak dapat keluar dan badan jadi kaku. Kami terus lari dan dia rasa punyalah seram time tu. Perempuan terus turun dan berkata kau ikut aku. Dia pun dibawa ke tempat di mana kami menemuinya. Perempuan tu duduk di buaian sambil mengilai.

 

Rupanya tempat tu memang keras. Dah ada dua orang pekerja kem balak yang hilang sehingga kini. Orang kem balak yang beritahu kami selepas kejadian itu.

 

Kena Sorok Oleh Penunggu Lubuk

 

Asal je senja orang kem tak berani nak lalu kat situ biar pun guna kenderaan. Ada satu perempuan tua selalu kat pokok ara dekat sungai tu. Sana memang banyak kelah mega tapi orang tak berani nak pergi ke lubuk tersebut.