Disyorkan guna peralatan aksi ringan dengan kekuatan tali antara 10Ib sudah memadai. Ada juga yang lebih cenderung menggunakan set ultralight seperti joran grafit teleskopik dengan kekuatan 6Ib.

 

Tangsi pilihan ialah maxima 4Ib aksi ringan yang diubah suai sendiri untuk menahan asakan talang padi yang kuat berenang ketika melawan. Begitupun apa-apa saja joran dan saiz kekili boleh digunakan asalkan sistem tegangan dan tali sesuai sepadan agar lebih serasi dan seimbang kombinasi kedua-dua peralatan tersebut.

 

Kaedah Terbaik Memancing Ikan Talang Padi!!

 

Sistem tegangan (drag) adalah perlu baik agar mudah dilaras pada kekuatan yang sesuai bergantung kepada saiz talang yang dijinakkan serta untuk membenarkan tali keluar dengan lancar pada tahap yang telah ditentukan.

 

Ini adalah kerana pada permulaan tarikan, talang padi cuba melarikan tangsi buat seketika, di mana sistem tegangan yang telah dilonggarkan sedikit membenarkan tangsi keluar ketika ditarik, sebelum diketatkan sedikit semasa membalas untuk menujah mata kail melekat pada bahagian mulutnya.

IKLAN

 

Begitupun tidak salah mencuba apa saja jenama kekili, mata kail, dan tangsi dan buatlah perbandingan sendiri dan tidak perlu lagi dengan iklan dari orang lain.

 

Kaedah Terbaik Memancing Ikan Talang Padi!!

 

Teknik paling mudah menjerat talang padi ialah pakai apollo yang mudah didapati di kedai pancing. Tidak perlu guna umpan cuma perlu rajin sahaja menghenjut pancing berterusan sehingga terdapat getuan atau sambaran.

 

IKLAN

Apabila kita dah tahu tentang tabiat dan sifat haiwan ini yang gemar berlegar di permukaan air jadi teknik yang terbaik adalah memancingnya dengan umpan dilabuhkan dari permukaan dan pertengahan air. Untuk menambah keseronokan, cuma beranikan diri menggunakan tali 4lb dengan joran udang yang mampu memberi lenturan U.

 

Jika anda merasai sekali pasti mahu ia berterusan kerana saiz padi amat sesuai dengan peralatan kecil yang disyorkan. Cubalah sekali untuk menikmatinya sendiri kalau tak percaya.

 

Kaedah Terbaik Memancing Ikan Talang Padi!!

 

IKLAN

Umpan terbaik untuk memancing talang padi mahupun talang yang lain adalah bilis segar dan kalau dapat hidup lagi besar peluangnya. Bilis adalah salah satu spesies ikan pelagik yang berkumpulan dan hidup di permukaan air.

 

Bukan saja talang padi malah pemburu mangsa yang lain juga gemarkan bilis seperti anak tenggiri papan, senangin, anak gerepoh turut sama berkongsi habitat bersama talang padi.

 

Warna jernih serta isi yang lembut membuatkan ikan talang padi tidak begitu cerewet jika dihidangkan dengan bilis. Bilis mati perlu dicangkuk dengan betul pada mata kail agar ia kelihatan hidup dibuai arus di dalam air. Jika bilis kecil digunakan, cangkukkan pada mata hingga memenuhi mata kail yang digunakan.

 

Kaedah Terbaik Memancing Ikan Talang Padi!!

 

Selain bilis, udang, hirisan ikan kembung, sotong dan ikan pelagik boleh digunakan sebagai alternatif atau kawasan tertentu sesuai dengan jenis sumber diet utama yang terdapat di sekitar.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI