Gewang sesudu atau lebih popular di kalangan pemancing sebagai spoon, merupakan umpan tiruan yang cukup banyak digunakan dalam teknik pancingan mengilat. Spoon merupakan peralatan terminal yang wajib ada di dalam tackle box pemancing jika ingin memburu ikan pemangsa air tawar atau pun air masin.

Sebagaimana gewang lain, spoon ada kelemahan dan kelebihan tersendiri. Kita tengok dulu apa kelebihan gewang sesudu dulu.

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Kena Guna Spoon Lure

 

Pertamanya, gewang sesudu ini murah harganya dan boleh didapati di mana-mana kedai yang menjual peralatan memancing. Harganya semurah RM2.10 hinggalah yang mahal melebihi RM50 atau lebih, bergantung kepada kemampuan anda.

 

Kerana harganya yang berpatutan, jika sangkut dan putus tidak terasa ralat sangat. Ia juga selalu digunakan sebagai gewang penduga kawasan baru untuk memantau keadaan struktur di dalam air. Tak kurang juga kejadian strike berlaku dalam proses mencuba ini.

IKLAN

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Kena Guna Spoon Lure

 

Bentuk sesudu menyerupai ikan perimpin atau anak-anak ikan lain yang menghuni perairan lombong menyebabkan ia realitik pada pandangan ikan. Kilatan pada sesudu juga sangat menyerupai kilatan yang terdapat pada sisik ikan-ikan kecil.

 

IKLAN

Fluttering atau gelekan sesudu menghasilkan sinaran berkilat lebih-lebih lagi apabila dipanah cahaya matahari yang terik. Sinaran kilatan ini secara tidak langsung akan menarik perhatian ikan untuk melihat atau mengejar sesudu.

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Kena Guna Spoon Lure

 

Malah kilatan ini menyerupai ikan-ikan kecil yang sedang sakit atau panik ketakutan, ini lebih cepat menarik perhatian pemangsa walau sebagaimana degil sekalipun.

IKLAN

 

Perimeter permainan sesudu adalah pelbagai. Ia boleh dimainkan di permukaan air, kolum pertengah dan heretan dasar. Dalam erti kata lain, seketul sesudu dapat memainkan tugas 3 jenis gewang lain.

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Kena Guna Spoon Lure

 

Sesudu biasanya berat dan ia mudah dilemparkan jika anda menggnakan baitcaster. Ia adalah gewang mesra pemancing. Khususnya pemancing yang baru berjinak-jinak dengan teknik mengilat menggunakan baitcasting reel.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI