Anda boleh bayangkan sendiri tahap kemonsterannya. Spesimen dewasa biasanya mampu membesar mencapai 3 meter panjang, tetapi boleh mencapai 4 meter, menyaksikan ikan Atlantic bluefin tuna tersenarai sebagai salah satu `ikan bertulang’ (bony fish) terbesar dan yang terbesar dari semua spesies tuna.

Berat purata spesimen dewasa dari 130 hingga 679 kg. Walau bagaimana spesimen melebihi dari julat berat badan lebih tinggi amat jarang ditemui pada masa kini.

 

Ini Sebabnya Kenapa Ikan Tuna Sirip Biru Diburu Hingga Hampir Pupus!!

 

Tuna sirip biru biasanya berenang pada kelajuan antara 7 dan 15 km per jam, tetapi apabila mengejar mangsa atau untuk mengelakkan pemangsa, mereka boleh berenang sehingga 71 hingga 100 km per jam.

Ketika bertarung dengan pemancing, tuna sirip biru melakukan aktivit otot yang sangat tinggi sehingga mampu memasak dagingnya sendiri. Pergerakan sirip ekornya amat pantas sehingga 30 kali sesaat!

 

Tuna sirip biru mampu mencapai saiznya yang besar dengan dengan membaham hampir apa saja ikan yang lebih kecil, belut, krustasia dan sotong. Mereka juga akan menapis makanan pada zooplankton dan organisme kecil lain dan juga telah diperhatikan makan kelp (rumpai laut). Tuna terbesar yang pernah direkodkan ialah Atlantic bluefin tuna yang ditangkap di Nova Scotia yang beratnya 679 kg.

IKLAN

 

Ini Sebabnya Kenapa Ikan Tuna Sirip Biru Diburu Hingga Hampir Pupus!!

 

Atlantik bluefin tuna adalah salah satu ikan yang terbesar, paling pantas dan paling hebat dari semua ikan di dunia. Dengan badan berbentuk torpedo, ia dibina untuk kelajuan dan ketahanan. Ditambah lagi dengan warna badan iaitu biru metalik di atas dan berkilauan perak putih di bahagian bawah, membantu penyamaran mereka dari atas dan bawah untuk menghambat pemangsa.

 

Disebalik kehebatannya itu, malang sekali populasi tuna sirip biru telah menjadi terlalu teruk akibat tangkapan melampau. Atas sebab itu komuniti Marine Conservation Society melahirkan kebimbangan dan menasihatkan agar pemburuan semua spesies tuna sirip biru untuk makanan dihentikan demi kelestariannya di lautan.

 

IKLAN

Ini Sebabnya Kenapa Ikan Tuna Sirip Biru Diburu Hingga Hampir Pupus!!

 

Ikan tuna sirip biru bertelur hanya sekali setahun dan tidak mencapai kematangan reproduktif sehingga berusia lapan hingga 12 tahun. Ini menjadikan tuna sirip biru lebih terdedah kepada penangkapan ikan yang berlebihan daripada beberapa spesies tuna yang lebih kecil yang dapat menimbulkan beberapa kali dalam setahun.

Tuna sirip biru Atlantik betina boleh menghasilkan sehingga 10 juta telur setiap tahun, tetapi hanya sebahagian kecilnya bertahan hingga dewasa.

 

Tuna sirip biru dibina seperti torpedo. Bukan sahaja mereka mempunyai bentuk hidrodinamik, sirip pektoral mereka boleh ditarik balik dan, tidak seperti ikan lain, mata mereka ditala ke badan mereka. Ini bermakna badan mereka mampu mengurangkan daya seretan apabila mereka berenang melalui air.

IKLAN

 

Ini Sebabnya Kenapa Ikan Tuna Sirip Biru Diburu Hingga Hampir Pupus!!

 

Nilainya tak terkira! Pada Januari 2017 lalu, seekor ikan tuna sirip biru seberat hampir 200 kilogram telah menjadi rebutan berpuluh-puluh pengusaha restoran termasuk individu bergelar jutawan untuk membeli ikan tersebut dengan harga yang tinggi.

Namun, ikan tuna itu akhirnya menjadi milik seorang pengusaha restoran sushi terkemuka di Jepun apabila berjaya membida harga ikan tuna sirip biru itu dengan harga 74.2 juta Yen sekaligus menjadi ikan paling mahal di dunia.

 

Ini Sebabnya Kenapa Ikan Tuna Sirip Biru Diburu Hingga Hampir Pupus!!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI