Ikan tilapia merupakan ikan air tawar yang hidup dalam sungai, tasik, lombong atau perairan tawar lain. Dalam ekositem alaminya selain sebagai khasiatikan air tawar untuk kesihatan,  ikan tilapia berperanan sebagai pembersih alamin bahan beracun dalam lingkungan air tempat tinggalnya.

 

Ikan ini juga mudah diternak. Ikan tilapia memiliki nilai gizi yang cukup baik. Kandungan nutrisinya seperti protein, mineral, vitamin dan zat gizi lain dapat meningkatkan produktiviti lelaki.

 

Merawat kesihatan jantung

 

Ikan tilapia memiliki kandungan omega 3. Khasiat omega 3 untuk kesihatan salah satunya adalah mencegah terjadinya serangan jantung. Ikan tilapia juga memiliki kalium yang mampu menjaga kestabilan tekanan darah anda khususnya mengurangkan tekanan anda. Khasiat ini mendukung anda melakukan aktiviti fizik secara optimal. Tekanan darah stabil juga membuat anda lebih rileks dalam menyelesaikan pekerjaan.

 

Ini Sebab Utama Kenapa Pemancing Wajib Makan Ikan Tilapia

 

Stamina Tubuh Tetap Terjaga

 

Khasiat protein yang dimiliki ikan tilapia mampu meningkatkan stamina bagi tubuh. Kandungan protein ikan tilapia dipercaya dapat menjaga stamina tetap optimal sehingga memungkinkan anda menjalani aktiviti harian secara maksimum.

 

Mencegah Terjadinya Barah Prostat

IKLAN

 

Khasiat ikan tilapia berikutnya adalah mencegah terjadinya penyakit prostat. Kandungan selenium yang dimiliki ikan tilapia merupakan sumber antioksidan alami. Khasiat antioksidan ini diantaranya adalah mencegah dan menurunkan risiko terjadinya barah prostat. Pengambilan ikan tilapia secara teratur menjadi salah satu cara untuk merawat sistem reproduksi anda agar tetap sihat.

 

Ini Sebab Utama Kenapa Pemancing Wajib Makan Ikan Tilapia

 

Meningkatkan Daya Fikir

 

Omega 3 dalam ikan tilapia tak hanya merawat kesihatan jantung tetapi juga dapat meningkatkan kecerdasan otak. Dalam banyak penelitian kandungan omega 3 merupakan nutrisi yang baik bagi otak manusia. Ketika kemampuan otak bertambah baik anda dapat selalu mudah berfikir untuk menyelesaikan pekerjaan, produktiviti kerja meningkat dan memberikan anda kepuasan hidup yang tinggi.

 

Ini Sebab Utama Kenapa Pemancing Wajib Makan Ikan Tilapia

IKLAN

 

Menjadikan Diri Terasa Lebih Muda

 

Kandungan selenium yang terdapat pada ikan tilapia ternyata dapat meningkatkan fungsi kerja Vitamin C dan Vitamin E dalam tubuh. Apabila dua vitamin tersebut dapat bekerja dengan sempurna hal ini juga akan bermanfaat pada kesihatan kulit anda. Kulit yang sihat akan memberikan anda penampilan yang prima dan meningkatkan rasa percaya diri. Anda akan merasa selalu muda dalam menjalani aktiviti sehari-hari sehingga produktiviti meningkat dan memberikan nilai positif dalam setiap aktiviti.

 

Ini Sebab Utama Kenapa Pemancing Wajib Makan Ikan Tilapia

 

Menguatkan Tulang dan Gigi

 

IKLAN

Khasiat ikan tilapia selanjutnya adalah mampu menguatkan tulang dan gigi. Kalsium dan fosfor yang terdapat dalam ikan tilapia merupakan mineral penting yang diperlukankan oleh tubuh. Khasiat kalsium dan fosfor yang utama adalah untuk pertumbuhan tulang dan gigi. Ketika tulang anda sihat anda akan bebas dari pelbagai penyakit tulang. Selain itu gigi yang kuat juga meningkatkan fungsi mengunyah makanan dengan baik, hal ini tentu bagus pada pencernaan dan penyerapan nutrisi dalam tubuh. Tulang dan gigi yang kuat mampu membuat produktiviti kerja meningkat serta kesihatan tubuh dapat terawat baik.

 

Ini Sebab Utama Kenapa Pemancing Wajib Makan Ikan Tilapia

 

Menstabilkan Berat Badan

 

Walaupun ikan tilapia mempunyai zat protein yang tinggi anda tak perlu khawatir berat badan akan bertambah drastis, Sebab kandungan kalori dan lemak pada ikan tilapia sangat rendah. Berat anda akan tetap stabil dan ideal. Berat badan yang stabil memberikan anda respon kerja yang optimal sehingga pekerjaan mudah dan cepat di selesaikan dan produktiviti meningkat. Selain itu ikan tilapia juga bagus untuk anda yang menjalani program diet, anda tetap mendapatkan sumber protein yang cukup namun tak khuatir berat badan akan bertambah.

 

Ini Sebab Utama Kenapa Pemancing Wajib Makan Ikan Tilapia

 

Mampu Mengurangi Rasa Gugup

 

Khasiat zat kalium dalam ikan tilapia dipercaya mampu meningkatkan lancarnya oksigen yang masuk ke dalam otak, menjaga cairan tubuh tetap seimbang dan mengurangi respon perasaan gugup dalam diri anda. Rasa gugup dapat mengurangi kemampuan komunikasi yang efektif dan menghambat pekerjaan. Pengambilan ikan tilapia sebagai salah satu solusi yang tepat untuk mengatasinya dan meningkatkan produktiviti hidup.

 

Ini Sebab Utama Kenapa Pemancing Wajib Makan Ikan Tilapia

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI