Bagi mereka yang tidak pernah cuba teknik pancing menggunakan set UL pastinya ada 1001 persoalan yang ingin diketahui teknik yang dipercayai sudah lebih 5 tahun diaplikasi secara meluas di negara kita. Kali ini kita ulas dulu metode ultralight fishing.

 

Secara teknikalnya, UL tackle merujuk kepada penggunaan set joran, kekili serta peralatan memancing yang terlampau ringan. Kebiasaannya UL tackle dipadankan dengan joran berukuran 4’0” hinggalah melebihi 10’0”, kekili siri 1000 ke bawah dan tali utama 2-6lb.

 

Ini Konsep & Keseronokan Sebenar Pancingan Ultralight

 

Bahkan ramai juga yang menggunakan tali utama 1lb sahaja. Melihat kepada set ini sahaja sudah boleh membuatkan kita membayangkan bagaimanakah debarannya untuk bertarung dengan ikan padu kekuatan dan lariannya.

 

Mengikut kepada pengalaman mereka yang menggemari pancingan menggunakan set UL ini pasti mereka mempunyai sebab tersendiri meminati pancingan jenis ini. Rata-riti peminat UL menyifatkan bahawa ia bukan sekadar pancingan biasa bahkan ia berada pada satu tahap yang lebih tinggi. Ini kerana pancingan UL memerlukan pengetahuan, kemahiran, ketelitian serta kesabaran yang amat tinggi.

 

Ini Konsep & Keseronokan Sebenar Pancingan Ultralight

IKLAN

 

Bahkan, ia melibatkan semua aspek termasuklah dari segi pemilihan joran, kekili, tali utama, teknik ikatan dan macam-macam lagi yang akan dititikberatkan oleh seseorang pemancing UL yang berjaya.

 

Ramai yang mempunyai anggapan bahawa penggunaan set UL ini hanya memancing ikan-ikan bersaiz kecil. Tetapi tanggapan itu sebenarnya silap. Saiz ikan bukanlah faktor utama penggunaan set UL ini. Tetapi ia lebih kepada kreativiti dan kemahiran seseorang pemancing itu untuk mendaratkan hasil tangkapan yang kadang-kadang boleh dikatakan mencapai saiz yang luar biasa dengan hanya menggunakan set yang terlampau ringan ini.

 

Ini Konsep & Keseronokan Sebenar Pancingan Ultralight

 

Memancing dengan menggunakan set ultralight atau ringkasnya UL. Apa tu? Seronok sangat ke? Kat mana seronoknya? Jika anda tergolong antara mereka yang mempersoalkan perkara-perkara ini, terbuktilah tahap versatiliti anda di dalam dunia pancingan ini masih belum di tahap maksimum lagi.

IKLAN

 

Ini hanyalah sebahagian keseronokan yang penulis dapat kongsikan. Selebihnya, apa kata kita pemancing lain.

 

“Sukar hendak diungkapkan dengan perkataan! Itulah antara perasaan yang sering dialami oleh pemancing menggunakan UL ini ketika berjaya mendaratkan hasil pancingannya. Selalunya hasil yang didaratkan itu bukanlah menjadi ukuran pemancing yang menggunakan UL tackle ini, tetapi apa yang lebih penting dari itu ialah tentang cabaran. Keberanian pemancing menerima cabaran semasa bertarung dengan adil untuk mendaratkan hasil pancingan itulah yang dianggap sebagai satu kepuasan sebenar.”

  • AHMAD ASWADI

 

Ini Konsep & Keseronokan Sebenar Pancingan Ultralight

 

IKLAN

“UL ni best untuk kaki pancing yang melayan tarikan ikan. Dia kalau lagi besar ikan tu lagi best nak layan dan itu yang akan memberi kita kepuasan. Macam sebelum ini saya menggunakan mainline 15lb bila tarik ikan takde kepuasan sangat. Bila tukar guna UL ni baru tahu perasaan bila strike dan dari situ kita kena banyak bermain dengan teknik dan strategi untuk menaikkan ikan dengan set UL ini.”

  • MUHAMMAD FAIZUL

 

Ini Konsep & Keseronokan Sebenar Pancingan Ultralight

 

“Bagi saya, UL adalah seni untuk mencabar diri bagi mendapatkan extreme experience for maximum satisfaction. UL adalah lebih kepada melayan ikan bukan menggunakan teknik force yang kebanyakan digunakan oleh klasifikasi pancingan lain. Kat sinilah seronoknya.”

  • KANICEN NIX

 

“Bagi saya yang paling best guna UL ni adalah adrenalin bila gewang atau umpan diragut ikan. Ketika itulah kita kena berjaga-jaga sebab UL ni guna tali yang poundagenya kecil seperti contoh 6lb ke bawah, rod UL 2-6lb ke bawah dan reel saiz 1000 ke bawah. UL ni jugak jadi antara pancingan yang terbaik sebab ia tak menyakitkan ikan kerana kita perlu melayan ikan sehinga penat. Tapi ia memerlukan skil-skil tertentu. Saya sendiri pun masih belum mahir dalam UL ini. Masih banyak yang perlu dipelajari.”

  • AMIRUL HAFIS

 

Ini Konsep & Keseronokan Sebenar Pancingan Ultralight

 

“Bagi saya, UL ni bagi kita lebih thrill. Walaupun yang sangkut kat mata kail tu tak la besar mana tapi dia punya kepuasan melayan tu memang ditahap maksimum dan sukar untuk digambarkan.”

  • SAH RIZAL
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI