Info Spesies – Kenali Spesies Gerut-Gerut ©

2183

 

Spesies ikan gerut-gerut dan ada juga menyebut gegerut, atau pek cho dalam dialek Hokkien tempatan, javelin grunter atau javelin grunt dalam nama Inggeris, merupakan anggota dalam famili besar Haemulidae.

Haemulidae pula terbahagi kepada dua sub famili, Haemulinae dan Plectorhynchinae (sweetlips).

Spesies dari genus Pomadasys dengan nama saintifik Pomadasys kaakan ini mendapat nama jolokan ‘grunts’ berikutan kemampuan mereka menghasilkan atau mengeluarkan bunyi yang kuat dengan melaga atau menggesel gigi pharyngeal mereka.

 

Terdapat kira-kira 19 genera dan 132 spesies Haemulidae di seluruh dunia. Di negara kita sendiri memiliki 5 genus dan 28 spesies Haemulidae. Terdapat 17 spesies sweetlips dan 11 spesies Haemulinae dari genus Pomadasys (grunters) sahaja.

 

Javelin Silver (Pomadasys argenteus)

 

Taburan Haemulidae (Pomadasyidae) boleh ditemui di lautan Atlantik, Hindi dan Pasifik. Indo-Pasifik Barat, Laut Merah dan pantai timur Afrika ke Asia Tenggara, utara ke Taiwan, selatan ke Queensland, Australia.

 

Javelin grunts mempunyai sirip dorsal tunggal berterusan 9 hingga 14 segmen duri dan 11 hingga 26 sinar lembut.

Memiliki bentuk badan langsing,profil kepala sedikit cembung,  bibir tidak menebal, dua liang dan alur pusat di bawah dagu.

Tiada tulang belakang antrorse sebelum asal sirip dorsal; takuk mendalam antara spinous dan bahagian yang lembut di sirip dorsal.

 

Warna biasanya perak dengan warna keemasan di sisi, operkulum atas zaitun kuning, yang agak hitam moncong, ditindih dengan kuning.

Spesimen juvenil mempunyai 7 hingga 11 band menegak di sisi atas, spesies matang ketara dengan band yang dibentuk oleh bintik sejajar dalam baris menegak.

Javelin blotched (Pomadasys maculatus)

 

Gerut-gerut berskala saiz 35 cm dianggap mencapai kematangan. Ia mampu membesar panjang sehingga 80 cm namun spesimen yang lazim diperoleh sekitar 50 cm sahaja.

 

Spesies gerut-gerut ini mendiami lautan dengan  pantai keruh dengan berpasir pada kedalaman sehingga 75 meter. Ia turut memasuki sistem muara sungai dan , boleh bertolak ansur dengan air dengan kemasinan rendah.

Sering dikaitkan atau ditemui berhampiran bangkai kapal laut berhampiran pantai  Manakala diet utama gerut-gerut adalah krustasea dan ikan yang lebih kecil.

 

Javelin barred (Pomadasys-kaakan)

 

Tinggalkan Komen