Makhluk ini dinamakan begitu (cuttlefish) kerana mereka mempunyai tulang di tengah-tengah badan mereka, yang dikenali sebagai ‘cuttlebone’, diisi dengan gas, yang digunakan sebagai alat kawalan keapungan.

 

Mereka mampu membesar kira-kira 30 cm panjang (sotong raksasa boleh membesar sehingga 100 cm), mereka mempunyai 8 lengan dan 2 prahensil (mampu merebut) tentakel di sekitar bahagian kepalanya.

 

Seperti sotong kurita, sotong katak mempunyai kromatophores pada kulit mereka yang mana mereka boleh berubah serta-merta dalam warna dan tekstur menjadikannya antara pakar penyamar terbaik di kerajaan haiwan.

 

Info Spesies: Kenali sotong katak

 

Mata mereka sangat mirip dalam pembinaan mata manusia dan ada pendapat yang tidak dapat disangkal bahawa anda berurusan dengan makhluk cerdas apabila anda mendapati diri anda dalam pertandingan menatap mata dengan sotong.

 

Kenapa mereka mempunyai corak badan berbentuk W masih misteri, tetapi sesetengah pakar percaya ia membolehkan mereka melihat ke belakang dan ke hadapan pada masa yang sama.

 

Tabiat pemakanan

 

Sotong adalah penghuni bawah yang sering menghendap haiwan yang lebih kecil seperti ketam, udang, ikan dan moluska kecil.

 

Sudah tentu sotong akan menyelinap ke atas mangsanya. Selalunya pergerakan secara beransur-ansur ini disertai dengan pertunjukan cahaya di atas kulitnya di mana kumpulan

IKLAN

warna berdenyut di sepanjang tubuhnya menyebabkan mangsa menjadi membeku, seolah-olah terpesona.

 

Info Spesies: Kenali sotong katak

 

Kemudian ia menyemburkan 8 tangannya dan melepaskan 2 tentakel makan putih panjang yang meraih mangsa dan menariknya kembali ke paruh menghancurkan.

 

Pembiakan

 

Pasangan sotong katak menyelaraskan badan mereka ke kepala sehingga jantan boleh memindahkan satu paket yang dimeterai sperma ke dalam kantung di bawah mulut betina.

Sotong betina itu kemudian menjelajah ke tempat yang tenang di mana dia menarik telur dari rongga dan melepasi mereka ke atas sperma, dan dengan itu menyuburkannya.

Sekiranya terdapat banyak deposit sperma, ia adalah di belakang barisan, iaitu yang terakhir untuk deposit, yang memenanginya hari itu.

IKLAN

 

Info Spesies: Kenali sotong katak

 

Telur biasanya kemudian diagihkan dalam cengkaman yang disalut dengan sepia keduanya bertindak sebagai daya pelekat dan juga mungkin untuk menyamarkan mereka dengan persekitaran mereka.

 

Sotong betina boleh meletakkan kira-kira 200 telur dalam cengkaman yang sering berdekatan dengan betina lain.

Selepas 2 hingga 4 bulan, menetas sebagai versi kecil ibu bapa mereka dengan bekalan kuning telur yang menyuburkan mereka sehingga membunuh pertama mereka.

 

Kitaran hidup

 

Tidak seperti sotong cumit atau kurita, bayi sotong katak sudah sangat maju dan bebas daripada penetasan.

IKLAN

Mereka segera mula cuba menjejaki pemangsa kecil dan secara naluri menggunakan semua senjata semulajadi mereka.

 

Walaupun terdapat mekanisme yang luar biasa untuk kedua-dua pertahanan dan serangan dan kecerdasan mereka yang jelas, sotong tidak hidup untuk masa yang sangat lama.

Mereka hidup di mana antara 18 dan 24 bulan dan betina mati sejurus selepas pembiakan.

 

Info Spesies: Kenali sotong katak

 

Taksonomi:

 

Order: Sepiida; Zittel, 1895

Class: Cephalopoda

Scientific name: Sepiida

Kingdom: Animalia

Phylum: Mollusca

Higher classification: Decapodiformes

 

Info Spesies: Kenali sotong katak
tulang sotong katak

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI