Pokok kulim merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara Asean yang lain.

Ia merupakan pokok malar hijau bersaiz serdahana hingga saiz besar. Mempunyai ketinggian antara 40 hingga 60 meter.

Garis pusat pokok kulim adalah antara 80 cm hingga 150 cm. Nama saintifiknya adalah Scorodocarpus Borneensis Becc.

 

Info Spesies – Kenali Pokok Kulim

 

Pokok ini mengeluarkan buah selari dengan musim durian. Di Sarawak, pucuknya dimakan sebagai ulam.

Buahnya boleh dimakan dan kadang kala digunakan sebagai pengganti bawang putih.

IKLAN

Buah dan rebusan kulit kadangkala digunakan bagi merawat keracunan “antiaris”” (Antiaris toxicaria Lesch.). Hasilan dari buahnya menunjukkan aktiviti antimicrobial.

 

Info Spesies – Kenali Pokok Kulim

 

Kayu pokok kulim digunakan bagi pembinaan serdahana berat hingga berat dikawasan terlindung (contoh: alang, tiang, pintu, rangka tingkap dan lantai), pembinaan jambatan,

pasak di kawasan air masin (dengan kulit dikekalkan), lunas kapal, tiang lombong, tiang eletrik, perkakasan ladang, dan lapik landasan kereta api sementara.

IKLAN

 

Pokok kulim memiliki pertumbuhan yang perlahan. Di Semenanjung Malaysia, pertumbuhan tahunan keratan rentas (diameter) adalah antara 0.2 – 0.3 cm sahaja.

Pokok terbesar di Semenanjung Malaysia yang berusia 30 – 33 tahun berukuran keratan rentas antara 18 – 29 cm dan setinggi 18 – 21 m.

Pokok Kulim menghasilkan kayu keras berat serdahana hingga berat dengan kepadatan isipadu 645 – 1080 kg/m pada kandungan kelembapan 15%.

 

Info Spesies – Kenali Pokok Kulim

IKLAN

 

Sementara buah kulim pulaa disebut sebagai bawang hutan (Jungle Garlic) oleh orang peribumi. Ia bersaiz antara sebesar buah pinang dan sebesar penumbuk orang dewasa.

Ia mempunyai lapisan luar bertempurung dan isirung yang padu didalamnya. Bau isinya seperti bau bawang putih, malah lebih menyengat daripada bawang putih.

 

Orang peribumi menggunakan buah ini sebagai perasa di dalam masakan mereka dan kulitnya dijadikan sebagai bahan unik dalam memanggil ikan masuk ke dalam bubu (sejenis perangkap ikan).

Bertitik tolak daripada itulah buah kulim mula dijadikan antara bahan asas menghasilkan umpan untuk memancing ikan air tawar.

 

Info Spesies – Kenali Pokok Kulim

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI