Ada apa dengan lensa fisheye?

 

Lensa fisheye (mata ikan) adalah lensa wide angle (sudut lebar) berbentuk cembung yang boleh menangkap gambar dengan sudut 180 darjah. Ia mempunyai titik fokus pendek dan kedalaman (depth of field). Lensa jenis ini amat digemari oleh hampir semua juru foto kerana ia mampu memberi impak pada gambar dengan menjadikan gambar yang dirakam lebih artistik.

 

Ilmu Kamera: Mengenal Fungsi Lensa Fisheye

 

Circular fisheye dan full-frame fisheye

 

Terdapat dua jenis lensa fisheye, iaitu circular fisheye dan full-frame fisheye. Lensa circular fisheye menghasilkan gambar melingkar yang menangkap sudut 180 darjah baik sama ada dalam bentuk vertical atau horizontal. Berbanding full-frame fisheye, ia mampu mengambil foto yang menangkap sudut 180 darjah lebih kepada horizontal tetapi kurang untuk 180 darjah dalam arah vertikal.

 

Ilmu Kamera: Mengenal Fungsi Lensa Fisheye

IKLAN

 

Bagaimanakah memilih lensa fisheye?

 

Terdapat pelbagai jenis lensa fisheye di pasaran, bergantung kepada harga, kualiti, waranti, dan jenama. Segalanya terpulang kepada anda mengikut poket dan kehendak sendiri. Akan tetapi, pastikan ia sesuai dengan kamera yang anda gunakan.

 

Sebelum menggunakan lensa ini, pastikan anda tahu apa objek yang ingin diambil. Ia menjadi lebih efisien sekiranya anda berada pada jarak yang dekat dengan objek tersebut seperti gambar mengambil gambar dari sudut bawah.

 

IKLAN

Ilmu Kamera: Mengenal Fungsi Lensa Fisheye

 

Tip penggunaan lensa fisheye

 

Sentiasa dekat dengan objek yang anda ingin rakam kecuali panorama. Untuk gambar panorama, anda boleh ambil gambar dari pandangan bawah ke atas. Pastikan rule of third digunakan untuk hasil komposisi yang baik.

 

Jika anda berada di kawasan laut atau sungai, pastikan anda lebih sensitif termasuklah membawa kain pengelap, elakkan mengambil gambar terlalu dekat dengan pasir. Ini adalah kerana air laut sering kali akan terpercik pada lensa. Ia akan menjadikan ia lebih melekit dan mudah rosak.

IKLAN

 

Ilmu Kamera: Mengenal Fungsi Lensa Fisheye

 

Sentiasa pakai tali pemegang kamera bagi elakkan ia terjatuh. Sebolehnya dililit pada tangan anda.

 

Lebih elok anda gunakan setting AV dengan aperture (f)5.6 hingga 8.0 dan ISO 100 sahaja.

 

Lensa ini sangat sesuai bila anda merakam imej langit biru, gambar panorama dan sewaktu mentari terik.

 

Ilmu Kamera: Mengenal Fungsi Lensa Fisheye

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI