IKLAN

 

Nama: Kapten (B) Mohd Rosdi bin Abdullah

Nama sosmed: Mohd Rosdi

Usia: 56 tahun

 

UMPAN: Boleh cerita sejak bila Kapten memancing?

KAPTEN: Memancing ni sudah menjadi sebahagian daripada darah daging saya sejak kecil lagi. Anak kampung katakan… sentiasa bergelumang dengan sawah padi.

Bila meningkat dewasa saya mula menceburi bidang surf. Bila saya dapati dunia surf ni boleh menjana pendapatan, saya dengan serius mula join setiap pertandingan yang diadakan. Dari hobi bertukar menjadi satu kerja pula.

 

 

Pada saya hobi memancing ni merupakan terapi minda yang terbaik bagi seorang surfcaster. Bila boleh ngail… hilang sekejap masalah yang wujud.

Hobi memancing ni merupakan satu hobi yang sangat berfaedah. Sama ada ngail suka-suka ataupun sebaliknya. Kita akan dapat merasa satu nikmat… satu kepuasan yang hakiki.

Kepada yang bukan kaki pancing… mereka punya hobi yang tersendiri. Mereka saja yang tahu akan kenikmatan hobinya itu. So, tolong jangan kecam hobi kami.

 

IKLAN

 

UMPAN: Sejak bila pula Kapten terlibat dengan surfcasting?

KAPTEN: Saya sudah terlibat dengan dunia surfcasting ini lebih kurang 30 tahun. Saya lebih serius dengan surfcasting ini dalam 20 tahun lalu.

Sejak itu saya mula menjadi pemancing tegar. Menubuhkan group King Of Surcasting Clinic (KOSC) dengan harapan dapat mendidik dan mengajar bab surfcasting ni. KOSC merupakan laman saya mengajar dunia surf fishing.

 

 

UMPAN: Apa rintangan dan harapan Kapten dalam meneruskan hobi ini?

KAPTEN: Sebagai pemancing tegar, memang ada rintangan yang saya hadapi. Walaupun tak banyak, Ianya tetap ada.

IKLAN

Kebanyakan rintangan sebagai seorang sufcaster ia bermula dari peringkat awal menceburi bidang surf ini.

 

Macam mana kita nak berkawan dengan surfcaster yang lain. Mendapatkan peralatan memancing yang betul-betul sesuai dengan kita.

Ceteknya ilmu surf… hasad dengki surfcaster yang lain pada kejayaan kita… fitnah yang dilemparkan pada saya. Semua rintangan ini saya terpaksa lalui dari dulu hingga sekarang.

 

Manakala harapan saya pula… pertandingan memancing merupakan pemangkin semangat buat semua surfcaster.

Tanpa pertandingan memancing, surfcaster mungkin berkurang. Pertandingan memancing merupakan pencetus semangat buat semua yang baru nak berjinak-jinak dengan hobi ini.

 

 

UMPAN: Boleh tak Kapten ceritakan sedikit pengalaman pahit manis sepanjang menceburi bidang surfcasting ini?

KAPTEN: Memang banyak pengalaman manis saya bila bergelar pemancing tegar ini. Sehingga kini rekod peribadi pari terbesar yang saya daratkan ialah 52kg. Banyak jugak kejayaan yang telah saya capai. Antara kejayaan saya;

 

  • Menjuarai Grand Slam Berita Harian dengan memenangi sebuah kereta Myvi.
  • Memenangi pertandingan memancing selama 4 minggu berturut-turut.
  • Menjuarai pertandingan Berita Harian sebanyak 2 kali.
  • Grand slam Berita Harian pernah juga menjadi naib johan.
  • Hadiah paling besar saya dapat RM55,000.00 di pertandingan Pantai Puteri.

 

 

Sementara pengalaman pahit pun banyak juga. Antaranya…

  • Saya pernah dituduh menggunakan khidmat hantu laut sebab selalu jadi juara.
  • Saya pernah diharamkan memasuki pertandingan di sebuah negeri, gara-gara fitnah saya guna khidmat hantu.
  • Ikan saya juara tetapi kena tipu dengan ikan tambat, game di Pantai Punggur
  • Pernah kereta tersadai nak pergi game… terus balik tak jadi join game.
  • Pernah bergaduh dengan surfcaster yang lain disebabkan soal pancang.

 

baca juga Otai perambut memancing

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan