Nama sosmed: Ery Sharifuddin

Nama produk: Ery Craft

 

Ikon: Lure Maker – Gewang Ery Craft

 

UMPAN: Sejak bilakah anda mengusahakan gewang buatan tangan ini?

ERY: Saya bukanlah pembuat gewang sepenuh masa. Jadi agak susah untuk saya menetapkan faktor waktu yang tepat sejak bila saya menjadi pengusaha gewang buatan tangan ini.

Jika ingin suatu tarikh, 2016 bermulanya tahun saya aktif mengusahakan Ery Craft.

 

Ikon: Lure Maker – Gewang Ery Craft

 

UMPAN: Kenapa anda memilih mengusahakan gewang ini?

ERY: Pada awalnya saya sekadar suka-suka saja. Dengan sedikit bakat yang ada saya cuba membuat gewang sendiri dan untuk kegunaan sendiri.

Ia lebih kepada mencabar keupayaan diri sendiri. Saya melihat pembikinan gewang ini tidaklah terlalu sulit untuk dihasilkan sebagaimana menghasilkan kekili.

IKLAN

 

Ikon: Lure Maker – Gewang Ery Craft

 

Jadi, bagi mengisi masa terluang saya melakukannya. Setelah ia siap dan diuji ternyata berhasil. Secara tidak ia menyuntik semangat saya untuk menghasilkan yang lebih baik.

Setelah mendapat sokongan dari para sahabat dan juga isteri, barulah saya berani melangkah setapak ke hadapan dengan menghasilkan produk Ery Craft.

Walau bagaimana pun saya tidak memilih bidang ini tetapi ia datang sendiri… kurniaan dari Allah SWT.

 

Ikon: Lure Maker – Gewang Ery Craft

 

UMPAN: Apa rintangan dan harapan anda dalam meneruskan usaha ini?

IKLAN

ERY: Alhamdulillah saya tidak berhadapan dengan banyak rintangan dalam meneruskan usaha ini. Saya juga tidak bersaing dengan sesiapa.

Jika ada rintangan pun hanya pada kekangan masa. Kekurangan masa kerana saya juga ada pekerjaan tetap yang lain.

Harapan saya tentu saja produk saya ini terus kekal di arus perdana agar merancakkan lagi industri memancing tanah air terutamanya dalam teknik casting.

 

Ikon: Lure Maker – Gewang Ery Craft

 

UMPAN: Apa kelebihan produk ini?

ERY: Kelebihan lure ini… saya lebih tekankan kepada kekuatan steel wire. Senang cerita kalau gewang kena baham sampai pecah pun ikan tetap dapat didaratkan.

Selain itu saya juga boleh custom lure mengikut kehendak pelanggan. Apa saja pelanggan inginkan saya akan lakukan sebaik mungkin.

Jika pelanggan ingin klon produk lain dan bagi menambah bunyi (bearing), saya tidak halangan untuk melakukannya sebagaimana request dari pelanggan.

IKLAN

 

Ikon: Lure Maker – Gewang Ery Craft

 

UMPAN: Akhir sekali, boleh ceritakan sedikit pengalaman anda memancing?

ERY: Seingat saya, saya mula memancing dari umur 9 tahun. Semuanya gara-gara mengikut arwah abng dan rakan-rakan. Boleh dikatakan semua jenis pancingan saya layan.

Cuma sekarang ini saya lebih tumpukan kepada mengilat sebarau. Saya amat menggemari mengilat sebarau kerana itulah saya berusaha menghasilkan gewang yang digemari sebarau.

 

Ikon: Lure Maker – Gewang Ery Craft

 

Pengalaman memancing itu lebih kurang sama macam pemancing lain juga. Ada masa menjadi, ada masa lokoh dan macam-macam lagi.

Walaupun boleh buat gewang sendiri, tak bermakna saya tak kumpau… kadangkala kumpau berdarah juga.

 

Ikon: Lure Maker – Gewang Ery Craft

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI