Nama sebenar : Nur Ain Ismail

Nama socme : Aien Angler Bam

 

UMPAN : Sejak bila Aien mula memancing?

AIEN : Saya mula memancing sejak usia 7 tahun lagi. Ia bertitik tolak dari keluarga saya sendiri.

Ini kerana sejak dari kecil saya suka mengikut ke mana saja ayah saya memancing. Ayah saya merupakan seorang pemancing tegar.

Atas sebab itulah agaknya minat ayah mengalir dalam darah saya. Selepas umur saya 15 tahun, saya sudah mula mengikut ayah menyertai pertandingan memancing atau game kolam di Lembah Kelang terutamanya area Hulu Kelang.

 

 

UMPAN : Kenapa Aien memilih hobi ini?

AIEN : Mungkin sebab dah jodoh saya dengan hobi ni kot? Entahlah… tetapi saya cukup suka dengan hobi ini.

Mungkin juga melalui hobi ini saya dapat menenangkan fikiran dan jiwa.

 

 

UMPAN : Apa pengalaman pahit dan manis dalam hobi ini?

AIEN : Sepanjang menjadi pemancing banyak kenangn pahit dan manis yang sukar untuk dilupakan. Antaranya kenangan pahit saya terjatuh dalam air ketika game pantai sedang dijalankan.

Semasa tu saya cuba membantu sahabat-sahabat yang terbelit tali antara satu sama lain. Saya tak tau macam mana boleh terjatuh.

 

Time tu ramai pemancing gelakkan saya. Iyelah… terlalu ramai orang yang perhatikan saya di dalam air dan tau-tau terjatuh, mestilah jadi mangsa gelak.

Kalau nak kata pengalaman masin pun iya juga sebab sempatlah saya tertelan air laut sikit. Hahahaha.

 

 

Kenangan manis pulak ialah kejayaan saya menaiki podium di game Joran Rimba Tekala.

Gila tak manis sebab sepanjang bergelar pemancing itulah pertama kali menang besar RM5000.

Dalam ramai-ramai lelaki, kita je perempuan. Memang rasa macam bangga kat diri sndiri.

 

 

UMPAN: Apa pencapaian tertinggi sehingga kini?

AIEN : Baru-baru ini saya terlibat dalam program televisyen terbitan RTM berjudul Redar Jer. Dalam program ini saya bersama hos, Nadia Hasnan memancing di Langkawi dan berjaya mendaratkan seekor ikan tenggiri. Jangan lupa menontonnya nanti!

 

 

UMPAN : Apa rintangan dan harapan Aien dalam hobi memancing?

AIEN : Memang banyak rintangan yang dihadapi sebagai lady angler. Banyak orang tak senang. Banyak orang mengata. Iyelah… banyak game yang saya join dengan lelaki.

Kebanyakannya pulak suami orang. Maka banyaklah fitnah dan menuduh benda tak betul. Tapi saya kuatkan semangat untuk terus ke hadapan daripada melayan kerenah orang.

Bukan diorang keluarkan duit untuk kita pergi memancing pun. Ya tak?

 

Harapan saya, kalau boleh biar lebih ramai lagi orang perempuan jadi pemancing tegar macam saya. Bila dah ramai tentu orang lelaki tidak berani nak buli kita lebih-lebih.

 

 

Tinggalkan Komen