Nama penuh: NORMALA ABD RAHMAN

Nama FB: Normala binti Abd Rahman

 

UMPAN: Ceritakan bagaimana boleh terlibat dan sejak bila memancing?

NORMALA: Saya mula terlibat dengan memancing ni kerana kawan-kawan. Bermula dengan sekadar ikut teman memancing sahaja pada 9 tahun lepas.

Selepas itu barulah mula memancing sehinggalah ke hari ini walaupun agak sibuk dengan pelbagai urusan.

 

 

UMPAN: Kenapa anda memilih hobi ini?

NORMALA: Keseronokan apabila dapat menaikkan itu sesuatu yang susah nak cakap keseronokannya.

Begitu juga dengan ketenangan apabila berada di tengah laut yang membiru dan tasik yang menghijau. Ia adalah hobi yang bagus untuk kesihatan mental dan fizikal.

Kerana itulah saya menyukainya.

 

 

IKLAN

UMPAN: Apa cabaran dan harapan anda dalam meneruskan hobi ini?

NORMALA: Kalau dahulu… cabaran saya dalam memancing ini adalah menghadapi tomahan dan sindiran pemancing lelaki terapi keadaan sekarang dah berbeza.

Selepas saya tubuhkan Kelab Pemancing Wanita Malaysia pada 5 tahun lepas,

Alhamdulillah kami telah diterima baik dan sama rata oleh pemancing lelaki dan industri memancing yang lain juga. Tidak seperti dahulu lagi.

 

Cabaran terkini saya pula berbeza… ia adalah cabaran dari sudut masa.

Saya semakin sibuk dengan aktiviti harian, kelab dan perniagaan membuatkan saya betul-betul ada masalah nak mencuri masa untuk memancing.

 

 

UMPAN: Pengalaman memancing yang manis / pahit?

IKLAN

NORMALA: Pengalaman manis apabila setiap kali strike dan landedkan ikan. Selain itu juga sentiasa mendapat kenalan baru.

Yang pahit tu biarlah ditelan seorang diri, takkan nak share yang pahit ngan orang lain kan…? Tak baikk… ahaha.

 

 

UMPAN: Pencapaian yang membanggakan yang anda peroleh?

Semua hasil yang saya landedkan saya akan anggap yang terbaik dan akan teruja walaupun ikan kecil je… tak tahu kenapa. Klise sangat kan?

Pencapaian terbaik saya dalam dunia memancing ini, dengan bangganya saya happy sangat matlamat saya 5 tahun lepas nak lihat ramai pemancing wanita tampil keluar memancing dan sama-sama memeriahkan dunia memancing ini TERCAPAI.

Dahulu, kelab ini hanya kami berdua (Mala dan Shima)  sahaja. Tetapi hari ini, kami RAMAI.

 

IKLAN

 

UMPAN: Boleh ulas sedikit tentang pertandingan memancing yang dianjurkan oleh WAC?

NORMALA: Penyertaan bagi pertandingan memancing amal KOLAM BATTLE 2019 anjuran Kelab Pemancing Wanita Malaysia sangat menggalakkan.

Kini pendaftaran penyertaan sudah hampir 90 orang dan saya berharap selepas ini penyertaan boleh melebihi 100 orang.

 

Pertandingan ini terbuka kepada 2 kategori iaitu dewasa dan kanak-kanak (kami bahasakan sebagai Tunas WAC).

Pertandingan amal ini akan membuat kutipan dan sumbangan khas untuk Rumah Kasih Harmoni di Paya Jaras, Sg Buloh dan diharap dapat membantu meringankan keperluan anak-anak di situ.

 

Saya menyeru semua pemancing wanita seluruh Malaysia tak kira bangsa, agama, sifu otai atau newbie, asalkan anda WANITA, jom daftar dan join pertandingan amal KOLAM BATTLE 2019 kali ini.

 

tengok juga Lady Angler – Siti Ke Laut Sejak Usia 10 Tahun

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan