IKLAN

 

Ramai pemancing yang kurang yakin dengan ikatan arbor knot disebabkan disebabkan teknik simpulan yang sangat simple. Tapi tahukah korang di sebalik teknik simpulannya yang sangat ringkas itu, ia merupakan kaedah ikatan yang paling banyak digunakan oleh para nelayan terutamanya oleh perawai. Begitu juga pemancing-pemancing otai yang mengamalkan teknik pancingan dasar sejak sekian lama.

 

Arbor knot adalah ikatan terbaik bagi menghubungkan mata kail dengan perambut kasar melebihi 50lb. Namun ia kurang sesuai jika menggunakan perambut kecil kurang dari 50lb. Jom try buat ikatan yang merupakan ikatan paling awal ini.

 

Step 1

Masukkan hujung perambut ke dalam cincin mata kail kira-kira sejengkal (pastikan mata kail yang digunakan memiliki lubang cincin yang luas). Kemudian buat simpulan mati pada hujung perambut. Pastikan simpulan ini diketatkan dengan sekuat mungkin. Gunakan playa untuk menariknya dengan kuat.

Ikatan Ringkas Tapi Kuat Untuk Ikan Monster

IKLAN

 

Step 2

Buat simpulan mati kedua dengan membelitkan hujung perambut dengan bahagian perambut utama (bahagian perambut sebelum memasuki lubang cincin mata kail).

Ikatan Ringkas Tapi Kuat Untuk Ikan Monster

 

IKLAN

Step 3

Jerut simpulan yang dihasilkan dengan teliti dan pastikan simpulan mati pertama yang dihasilkan tadi berada di luar jerutan kedua.

Ikatan Ringkas Tapi Kuat Untuk Ikan Monster

 

Step 4

Tarik bahagian perambut utama sehingga jerutan kedua yang dihasilkan itu merapat bahagian cincin mata kail. Jerut dengan sekuat yang mampu sehingga jerutan pertama tertekan pada jerutan kedua. Jerutan pertama ini sebenarnya adalah stopper kepada ikatan ini.

Ikatan Ringkas Tapi Kuat Untuk Ikan Monster

 

Step 5

Tarik ikatan dengan menggunakan playar bagi memegang mata kail. Selepas itu potonglah lebihan tali pada bahagian hujung tali. Ikatan yang dihasilkan tidak akan terlerai walaupun kelihatan tidak mampat. Namun inilah kunci kekuatan ini sebenarnya. Dalam tempoh kurang dari seminit ia sudah disiapkan!

Ikatan Ringkas Tapi Kuat Untuk Ikan Monster