Jenis ikan tongkol yang dipercayai terdapat di perairan negara kita adalah seperti berikut:

 

Tongkol hitam

 

Tongkol putih

Tongkol / Aya selasih

Tongkol / Aya jalur

 

 

IKLAN

Info Aya Jalur

 

Ikan aya jalur atau tongkol kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana dalam famili tuna, Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik, mushmouth, oceanic bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar sehingga 1 m (3 kaki).

Ia adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan tropika dan panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk perikanan.

 

IKLAN

Ikan-Ikan Tongkol Di Perairan Kita!!

 

Ia ikan pelagik berenang pantas mengikut arus, biasa di perairan tropika di seluruh dunia, di mana ia mendiami air permukaan dalam kawanan besar (sehingga 50,000 ikan), memakan ikan, krustasea, cephalopod, dan moluska.

 

Ia adalah spesies mangsa penting bagi ikan pelagik yang besar dan jerung. Ia tidak mempunyai sisik kecuali atas garis sisi dan korselet (satu jalur sisik besar dan tebal membentuk bulatan di sekeliling badan di belakang kepala).

IKLAN

 

Ia biasanya mencapai kepanjangan sehingga 80 cm (31 in)dan berat 8–10 kg (18–22 lb). Panjang maksimumnya adalah 108 cm (43 in) dan berat maksimum adalah 34.5 kg (76 lb).

 

Ikan-Ikan Tongkol Di Perairan Kita!!

 

Anggaran jangka hayat mengikut potensinya antara 8 dan 12 tahun. Ikan aya jalur atau tongkol kerai mengawan secara berkumpulan. Pembiakan berlaku sepanjang tahun di perairan khatulistiwa, tetapi ia menjadi lebih bermusim jika berada lebih jauh dari khatulistiwa.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI