IKLAN

 

Sebenarnya terdapat 4 spesies tongkol atau aya yang biasa ditangkap di perairan Malaysia, bukannya hanya tongkol putih dan tongkol hitam. Namun kita lebih terbiasa dengan 2 jenis tongkol sahaja iaitu tongkol hitam (aya hitam) dan tongkol putih (aya kurik).

 

Kekeliruan ini mungkin berpunca dari nama gelaran yang sama diberikan kepada aya hitam dan aya jalur sebagai tongkol hitam dan aya kurik dan aya selasih sebagai tongkol putih. Berikut merupakan empat jenis aya atau tongkol yang terdapat di pasaran kita.

 

Aya / tongkol hitam (Thunnus tonggol/longtail tuna)

Ikan-Ikan Tongkol Di Perairan Kita

 

Aya / tongkol putih (mackerel tuna / Euthynnus affinis)

Ikan-Ikan Tongkol Di Perairan Kita

IKLAN

 

Aya selasih (auxis thazard / frigate tuna)

Ikan-Ikan Tongkol Di Perairan Kita

 

Info Ayar Jalur

 

IKLAN

Ikan aya jalur atau tongkol kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana dalam famili tuna, Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik, mushmouth, oceanic bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar sehingga 1 m (3 kaki).

Ia adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan tropika dan panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk perikanan.

 

Ikan-Ikan Tongkol Di Perairan Kita

 

Ia ikan pelagik berenang pantas mengikut arus, biasa di perairan tropika di seluruh dunia, di mana ia mendiami air permukaan dalam kawanan besar (sehingga 50,000 ikan), memakan ikan, krustasea, cephalopod, dan moluska.

 

Ia adalah spesies mangsa penting bagi ikan pelagik yang besar dan jerung. Ia tidak mempunyai sisik kecuali atas garis sisi dan korselet (satu jalur sisik besar dan tebal membentuk bulatan di sekeliling badan di belakang kepala).

 

Ia biasanya mencapai kepanjangan sehingga 80 cm (31 in)dan berat 8–10 kg (18–22 lb). Panjang maksimumnya adalah 108 cm (43 in) dan berat maksimum adalah 34.5 kg (76 lb).

 

Ikan-Ikan Tongkol Di Perairan Kita

 

Anggaran jangka hayat mengikut potensinya antara 8 dan 12 tahun. Ikan aya jalur atau tongkol kerai mengawan secara berkumpulan. Pembiakan berlaku sepanjang tahun di perairan khatulistiwa, tetapi ia menjadi lebih bermusim jika berada lebih jauh dari khatulistiwa.