Pancingan mengunjun atau jigging merupakan teknik khusus sukan memancing bagi memburu ikan pelagik mahupun demersal. Terdapat pelbagai spesies ikan demersal namun dalam sukan memancing jigging yang berkonsepkan pancingan ikan dasar, terdapat beberapa spesies yang menjadi sasaran utama.

 

Kerapu Pisang / Sunoh

Dalam disiplin jigging ia merupakan spesies tangkapan impian berikutan kesukaran untuk mendapatkannya, khususnya di perairan Selat Melaka yang merupakan padang pancing utama jigging perlahan. Memperoleh spesies bersisik cantik ini sebenarnya lebih kepada kepuasan bukan kerana kudrat melawannya.

 

Ikan Gred A Pujaan Kaki Jigging

 

Info Kerapu Pisang

Nama saintifik: Plectropomus leopardus

Nama Inggeris: Common coral trout, leopard coral grouper

Nama tempatan: Sunoh, kerapu pisang, kerapu bara, kerapu bintang

 

Ikan Gred A Pujaan Kaki Jigging

 

Kerapu ini dapat dikenali menerusi badannya yang dilimpahi titik biru kecil. Bulatan cincin biru yang tersendiri di sekeliling mata. Dan sirip pektoral yang polos tanpa warna. Ia mampu membesar sehingga 120 cm panjang namun saiz yang lazim didapati sekitar 35cm sahaja.

 

Mandi Abu / Kaci

Dalam disiplin jigging, spesies ini hampir tidak tersenarai dalam buruan utama berikutan ia pernah dianggap tidak membaham jig kecuali jig yang ‘berumpan’. Namun tentangan yang diberikan kaci sehingga ke permukaan membuatkan ia kini menjadi spesies yang ingin diburu.

IKLAN

 

Ikan Gred A Pujaan Kaki Jigging

 

Info Kaci:

Nama saintifik: Diagramma pictum

Nama Inggeris: Grunts (sweetlips)

Nama tempatan: Kaci, mandi abu

 

Ikan Gred A Pujaan Kaki Jigging

 

Ciri-ciri untuk mengenali kaci atau mandi abu ini memiliki 9-10 duri pada sirip dorsal, 20-24 tompok sinar lembut. Kaci juvana atau sub dewasa memiliki tompok atau jalur. Ia mampu membesar sehingga 100 cm namun saiz biasa yang ditemui sekitar 45 cm.

 

Ruby Snapper / Kerisi Bali

IKLAN

Satu-satunya spesies idaman penggemar segmen pancingan jigging yang hanya boleh ditemui di perairan Sabah dan Sarawak. Ikan ruby snapper pada awalnya dikenali melalui hasil penangkapan ikan komersil menjadikannya banyak tersedia untuk umum.

Ketika itu kebanyakan pemancing rekreasi tidak biasa dengan spesies ini kerana habitat airnya yang dalam. Walau bagaimana pun ia tidak kekal sedemikian berikut bantuan moden kekili elektrik… dan kini melalui teknik jigging perlahan.

 

Ikan Gred A Pujaan Kaki Jigging

 

Info Ruby Snapper:

Nama saintifik: Etelis carbunculus.

Nama Inggeris: deepwater red snapper, deepwater snapper, jobfish, queen snapper, red snapper, ruby-colored snapper fish, snapper atau squirrelfish snapper.

Nama Melayu: Kerisi Bali

 

Ikan Gred A Pujaan Kaki Jigging

 

IKLAN

Spesies marin benthopelagic ini hanya boleh ditemui pada kedalaman 90-400meter  atau pada kebiasaannya 200 – 350 meter.

 

Spesies Etelis carbunculus dikatakan mencapai usia matang apabila mencecah 61 cm. Ia mampu mencapai panjang maksimum sehingga 127 cm dan tempoh usia sehingga 32 tahun.

 

Jenak / Jenahak

Dalam disiplin jigging, ia merupakan ‘ikan sisik’ yang berada di ranking paling atas dalam spesies buruan utama. Bahkan dalam sesuatu trip jigging perlahan, trip berkenaan boleh dianggap gagal atau kumpau jika gagal mendaratkan jenahak berikutan ia merupakan spesies utama sasaran dalam aktiviti ini.

 

Ikan Gred A Pujaan Kaki Jigging

 

Info Jenahak:

Nama saintifik: Lutjanus Johnil

Nama Inggeris: Golden Snaper, John’s Snapper

Nama Tempatan: Jenahak, jenak, ungah

 

Ikan Gred A Pujaan Kaki Jigging

 

Ikan yang tergolong dalam keluarga Lutjanidae ini merupakan spesies yang paling popular dalam 60 genus lutjanus yang memakai nama jenahak. Ikan jenahak boleh hidup sihat dan berenang bebas di kawasan laut beriklim tropika dan sub-tropika.

Ia mampu membesar sehingga satu meter panjang dan seberat 13 kilogram. Ia mudah dikenali dengan tompok hitam bulat di bahagian belakang badannya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI