IKAN LIMBAT/ KELI LIMBAT

Nama saintifik: Clarias nieuhofii

Nama umum: Slender walking catfish

Ikan Air Tawar Yang Bersirip Tajam & Duri Berbisa!!

Ikan limbat atau keli limbat ini biasanya lebih besar berbanding keli kampung. Habitat utama ikan ini di kawasan berpaya dan berlumpur termasuk tali air dan sawah padi. Ikan limbat mudah dibezakan kerana warna berlainan berbanding keli biasa. Biasanya badan keli limbat mempunyai bintik-bintik kuning. Terdapat juga limbat yang berwarna kuning sepenuhnya. Dan ia juga mempunyai duri bersengat sebagaimana ikan keli.

 

BAUNG

Nama saintifik : Mystus nemurus

Nama umum : River catfish

IKLAN

Ikan Air Tawar Yang Bersirip Tajam & Duri Berbisa!!

Ikan baung sentiasa menjadi antara spesies kegemaran bagi pemancing air tawar. Selain sesuai dijadikan hidangan, memancing baung juga mempunyai tarikan tersendiri. Ikan baung juga mempunyai duri yang tajam dan mampu mencederakan jika tidak berhati-hati. Duri sengat ikan baung terletak pada sirip dorsal dan juga sirip pektoralnya.

 

KELI

Nama saintifik : Clarias sp

Nama umum : Walking catfish, catfish

IKLAN

Ikan Air Tawar Yang Bersirip Tajam & Duri Berbisa!!

Ikan keli merupakan antara ikan yang sering dapat dilihat dan mudah dikenali. Selain dipancing, ikan keli juga menjadi antara spesies utama yang diternak sebagai sumber makanan. Spesies keli termasuk keli bunga, keli kayu dan keli Afrika mempunyai duri dan sengat pada bahagian sama iaitu sepasang duri pada sirip pektoralnya.

 

PATIN

Nama saintifik : Pangasius sp.

IKLAN

Nama umum : Shark catfish

Ikan Air Tawar Yang Bersirip Tajam & Duri Berbisa!!

Patin merupakan ikan tersohor dan terpenting di negara kita. Selain rasanya yang sedap, ikan patin juga mempunyai duri bersengat bagi mempertahankan dirinya. Duri tajam pada dorsal dan sirip pektoralnya mampu mencederakan jika tidak berhati-hati. Duri patin yang diternak biasanya tidak terlalu tajam jika dibandingkan dengan patin liar.

 

PUYU

Nama saintifik: Anabas testudineus

Nama umum: Climbing perch, climbing gouramis

Ikan Air Tawar Yang Bersirip Tajam & Duri Berbisa!!

Ikan puyu tidak memiliki duri berbisa seperti ikan baung atau keli tetapi memiliki sirip yang keras dan tajam. Sirip dorsal yang menegak di sepanjang atas belakang badannya sering kali menimbul kerisauan pemancing apabila ingin menanggalkan mata kail dari mulutnya. Malah ketika disiang, sirip ini juga seringkali melukakan jari jemari.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI