Kita sering dihidangkan dengan kehebatan ikan-ikan laut dalam. Namun ikan-ikan air tawar tidak kurang hebat dengan pelbagai fakta luar biasa. Sesekali apa kata kita tengok pulak kehebatan ikan-ikan air tawar yang bertebaran di seluruh dunia.

 

Chinese paddlefish

Ramai pakar ikan bimbang bahawa ikan masif yang hampir pupus ini mungkin sudah pupus. Tidak ada penampakan spesimen juvenil di alam liar sejak 1995, dan tidak ada penampakan sama sekali dari Chinese paddlefish di alam liar sejak tahun 2003.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Tiga

 

Setelah empangan dibina di Sungai Yangtze pada 1980-an, habitat ikan raksasa ini telah berubah sehingga populasi tidak dapat bangkit kembali dari penangkapan ikan yang berlebihan. Moncong khas ikan ini, yang mengilhami orang China untuk merujuknya sebagai Chinese swordfish, dipanggil rostrum.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Tiga

 

Rostrum menciptakan daya angkatan sementara ikan raksasa ini berenang, ia bertindak sebagai penstabil dan membolehkan ia menjaga kepalanya tetap stabil.

 

Bull Shark

Juga dikenal sebagai `Lake Nicaragua Shark’, ancaman bawah laut ini tidak hanya mampu hidup di lautan seperti yang anda jangka atau harapkan. Bull shark menjadikan estuari air tawar sebagai habitatnya, dan dicipta untuk menghabiskan waktu yang lama di kedua lingkungan.

IKLAN

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Tiga

 

Ia dianggap sebagai salah satu jerung yang paling berbahaya bagi manusia, kerana sifat agresif dan kecenderungan sering ke perairan cetek di mana mereka lebih berkemungkinan bertemu perenang. Tingkat agresif ini mungkin juga menjadi sebahagian dari namanya, dengan muncongnya yang tumpul dan penampilan kekar dibandingkan dengan jerung lainnya.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Tiga

 

Kegemaran bull shark memasuki perairan cetek sebenarnya dapat dihubungkan dengan mata yang relatif kecil dan deria penglihatan yang buruk. Mangsa lebih banyak di persisirtan pantai, yang meningkatkan peluang jerung ini memburu.

 

Wels Catfish

Meskipun spesies keli monster ini berasal dari Eurasia, ia dianggap sebagai spesies invasif di banyak daerah berbeza di mana ia diperkenalkan sebagai ikan sukan. Ukurannya yang besar membuatkan ia mendapat nama jolokan `The Ebro Monster’, `The European Maneater’, dan `Man-Eater Catfish’. Disebalik gelaran ini, wels catfish bukan pemakan manusia.

IKLAN

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Tiga

 

Makanan ikan dewasa khususnya terdiri dari ikan dan belut lainnya, krustasea, dan bahkan tikus dan itik yang malang. Seperti beberapa spesies ikan besar lainnya, ikan keli memburu dengan metod menelan, menghisap mangsa dengan tiba-tiba membuka mulutnya untuk menciptakan daya sedutan yang kuat.

 

Pada kebiasaannya, proses pembiakan keli wels melibatkan sedikit kerja berpasukan. Ikan jantan menggali dasar pasir, biasanya berdekatan dengan struktur seperti akar pohon atau batu. Ikan betina kemudian mengisi sarang yang digali ikan jantan dengan ribuan telur, dan ikan jantan kemudian dengan rajin menjaganya sampai mereka menetas.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Tiga

 

Belut Elektrik

IKLAN

 

Disebalik namanya, belut elektrik tidak kelihatan seperti belut, dan klasifikasinya lebih dekat dengan catfish dan ikan kap. Makhluk unik ini mendiami perairan keruh, mengintai peluang memburu ikan, amfibia, bahkan burung kecil dan mamalia.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Tiga

 

Belut elektrik berburu dengan menggunakan 6000 sel elektriknya untuk dilepaskan dan menghasilkan sengatan elektrik yang membuatkan mangsanya pegun atau kejang. Kemampuan kejutan belut berfungsi sebagai mekanisma pertahanan juga.

 

Disebabkan kejutan elektrik oleh belut mencapai 600 volt, sebahagian besar makhluk membiarkannya sendirian! Kejutan elektrik dengan kekuatan ini cukup untuk menumbangkan seekor kuda.

 

Ikan Air Tawar Dengan Reputasi Hebat – Siri Tiga

 

Faktor yang sama membantu menyembunyikan belut elektrik dari musuh dan mangsa juga membuatkan haiwan lain yang hidup di dalam air sukar untuk bernafas.

 

Belut telah beradaptasi, dan muncul setiap beberapa minit untuk menghirup udara dari atas air. Mereka telah mengembangkan elektrolokasi untuk menebus penglihatan mereka yang buruk dan lingkungan yang berlumpur.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI