IKLAN

 

Boleh dikatakan hampir kesemua ikan di laut memiliki duri sirip yang tajam. Namun tidak semua duri sirip yang tajam itu mengandungi bisa. Berikut disenaraikan ikan-ikan yang memiliki duri berbisa atau duri yang tajam mudah melukakan.

 

Aruan tasik

Terkenal dengan nama cobia, ikan ini mempunyai daya larian yang begitu kuat. Spesies ini juga mampu membesar mencapai saiz gergasi.

Dalam mengendalikan ikan ini terutama di atas bot yang bergerak, perlu lebih berhati-hati terhadap sebarang risiko terkena sengatan durinya.

Sebaris duri keras dan tajam aruan tasik yang terletak pada bahagian sirip dorsalnya boleh menyebabkan kecederaan yang serius.

 

Belukang

Sagor catfish, juga disebut belukang atau pedukang hampir menyerupai ikan duri. Ikan ini selalunya menjadi pengacau umpan dan sering dinaikkan ketika memancing di kawasan berair payau.

Begitu pun, seperti ikan duri, ikan pedukang juga mempunyai duri sengat yang berbisa. Duri ini terletak di bahagian sirip dorsalnya serta pada sirip pektoralnya.

 

Dengkis

IKLAN

Spinefoot fish atau rabbitfish adalah ikan dengkis, hampir menyamai rupa ikan kitang namun dari segi nilai, ikan dengkis sememangnya jauh lebih bernilai dari kitang. Begitu juga dengan bisa dari sengat berduri ikan kitang.

Ia mampu menyebabkan bahagian yang terkena sengat terasa kejang untuk beberapa jam lamanya.

 

Kitang

Spotted scat atau Ikan kitang berbentuk pipih dan biasanya mempunyai corak berbintik hitam di badannya. Ikan ini mempunyai duri yang berbisa di sepanjang barisan sirip dorsal serta sirip pelviknya.

Duri yang berbisa pada ikan ini mampu mendatangkan kecederaan teruk yang menyebabkan rasa kebas dan kesakitan berlarutan jika tidak dirawat.

 

IKLAN

Mayong

Giant sea catfish atau ikan mayong mempunyai bentuk seperti ikan duri namun saiznya lebih besar dan mampu mencapai panjang sehingga 1.8 meter. Ikan mayong juga mempunyai duri dan sengat yang berbisa serta mampu mendatangkan kecederaan.

Duri utama pada sirip dorsalnya sangat tajam dan keras ditambah dengan sepasang duri pada bahagian pektoralnya.

 

Depu

Lionfish atau depu dan lain-lain nama tempatan merupakan satu daripada beberapa spesies ikan marin yang paling berbisa dalam genus Pterois, Parapterois, Brachypterois, Ebosia atau Dendrochirus dan berasal dari famili Scorpaenidae.

Ikan ini juga dikenali sebagai Turkey Fish, Scorpion atau Fire Fish. Mereka amat dikenali dengan durinya yang sangat panjang dan terpisah-pisah, dan mempunyai penampilan yang berjalur merah, hijau, hijau laut, coklat, oren, kuning, hitam,jingga atau putih.

 

Baji

Bartail flathead, pada asasnya ikan baji tidak menggigit atau memiliki sirip berduri yang berbisa. Tetapi perlu diawasi pada dua baji (duri tajam) di kiri dan kanan berdekatan bahagian kepala.

Elakkan memegang bahagian kepala ikan ini dengan tangan kerana duri yang terselindung di bahagian kepala ini boleh melukakan tangan anda dengan mudah dan setajam pisau. Gunakan playar atau alatan yang sesuai untuk mengeluarkan mata kail dari mulutnya.

 

Buntal

Famili yang terdiri dari pelbagai genus dan spesies ini memiliki nama umum seperti pufferfish, puffers, balloonfish, blowfish, blowies, bubblefish, globefish, swellfish, toadfish, toadies, honey toads, sugar toads, and sea squab.

Di Malaysia, semua spesies ini kenali dengan nama ikan buntal. Ada sekitar 120 spesies ikan ini di dunia.

Ikan ini mengandung tetrodotoxin, yakni racun yang mematikan 1200 kali ganda dari sianida. Zat racun ini dapat ditemui di hati, ginjal, mata duri di tubuh ikan, dan sel telur ikan ini.

baca juga Ikan Air Masin Yang Bisa Menyengat  – part 1/2

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan