Udang galah yang turut dipanggil dengan beberapa gelaran seperti udang galah, jerangkung atau sepit biru merupakan spesies udang besar yang sentiasa menjadi idaman penggemarnya. Memancing udang galah ini sebenarnya memerlukan ketelitian, kesabaran dan keseniannya yang tersendiri.

 

Biasanya udang galah lebih mudah dipancing dengan menggunakan sampan atau perahu disebabkan mudah untuk beralih tempat dan mencari lubuk. Malangnya tidak semua pemancing yang mampu memiliki atau pun menyewa sampan.Pilihan yang ada hanyalah memancing dari tebing-tebing sungai, jeti-jeti kecil, pelantar, pontun dan jambatan yang merentangi sungai.

 

Hafal Jadual Waktu Terbaik Menebing Udang Galah

 

IKLAN

Bagi pancingan tebing, jeti atau jambatan ini beberapa perkara perlu difahami iaitu pengaruh perubahan suhu dan air kepada udang galah; umpan-umpan yang menjadi kegemaran udang di lokasi tersebut; jenis perambut yang terbaik untuk diguna pakai; dan lokasi dan bentuk aliran air yang disukai udang galah.

 

Harus difahami bahawa udang galah bergerak dalam kumpulan dan adalah jenis haiwan akuatik yang tidak berhenti makan, mereka adalah spesies yang pelahap. Mereka makan tanpa mengira waktu atau keadaan air. Cuma yang perlu kita ketahui ialah bila dan di mana kumpulan udang galah ini galak dan rakus memakan umpan.

 

Hafal Jadual Waktu Terbaik Menebing Udang Galah

IKLAN

 

Pengaruh dan perubahan suhu dan air memainkan peranan yang paling penting kepada kerakusan udang galah memakan umpan. Suhu air yang sejuk akan membuatkan udang galah tidak galak memakan umpan. Keadaan ini akan membuatkan udang galah lebih suka berpindah ke tempat-tempat yang lebih panas suhu airnya.

 

Udang galah lebih galak memakan umpan pada ketika air beralih surut sehinggalah air surut sepenuhnya. Pada ketika air pasang penuh udang galah sukar dipancing kerana ia lebih suka memburu di bawah timbunan kayu dan akar-akar nipah di kawasan bertebing.

IKLAN

 

Hafal Jadual Waktu Terbaik Menebing Udang Galah

 

Pada ketika air mulai surut udang galah akan keluar memburu di kawasan pertengahan sungai. Musim terbaik untuk memburu udang galah ialah pada ketika musim panas atau permulaan kemarau. Udang galah juga menjadi galak jika cuaca panas selepas dua atau tiga hari hujan turun. Masa terbaik pula ialah ketika awal pagi hingga sebelum tengah hari, lewat petang hingga ke awal malam.

 

Hafal Jadual Waktu Terbaik Menebing Udang Galah

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI